MED-VK15-21
Voeding en gezondheid 2
Cursus informatieRooster
CursusMED-VK15-21
Studiepunten (ECTS)1,5
CategorieB2 (Tweede jaar bachelor)
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Medische Wetenschappen; Geneeskunde;
Docenten
Examinator
prof. dr. M.T.E. Hopman
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
prof. dr. M.T.E. Hopman
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
M.F. Kenkhuis
Overige cursussen docent
Examinator
M.F. Kenkhuis
Overige cursussen docent
Collegejaar2023
Periode
KK3  (29-01-2024 t/m 07-04-2024)
Aanvangsblok
KK3
Onderwijsvorm
voltijd
OpmerkingDoelgroep GNK - BMW - THK
K3 week 1
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
PlaatsingsprocedureOp basis van loting
ToelichtingOp basis van loting
Cursusdoelen
• De student kent de basis scheikunde van de vitamines en mineralen.
• De student kent het belang en de functies van vitamines en mineralen in het lichaam.
• De student kent het belang van water voor het lichaam.
• De student begrijpt de impact van malnutritie op de gezondheid van de wereldbevolking.
• De student kent de verschillende voedingsstrategieën om de voedingsstatus te verbeteren en malnutritie tegen te gaan.
Inhoud

• De student kent de basis scheikunde van de vitamines en mineralen.
• De student kent het belang en de functies van vitamines en mineralen in het lichaam.
• De student kent het belang van water voor het lichaam.
• De student begrijpt de impact van malnutritie op de gezondheid van de wereldbevolking.
• De student kent de verschillende voedingsstrategieën om de voedingsstatus te verbeteren en malnutritie tegen te gaan.

Tijdens deze cursus zal de student leren wat de rollen zijn van vitamines en mineralen in het menselijk lichaam en hoe deze gerelateerd zijn tot ziekte en gezondheid. Er zal worden belicht welke voedingsproducten veel micronutriënten bevatten, wat er precies gebeurd in het lichaam wanneer deze worden opgenomen en hoe ze de gezondheid kunnen beïnvloeden. Tenslotte zal worden besproken wat de prevalentie en trends van tekorten aan micronutriënten zijn en hun geografische distributie in de wereld; in welke delen van de wereld zien we bepaalde ondervoedingsproblemen, en welke gezondheidsproblemen horen hierbij? De effecten van een tekort aan voeding en dan specifiek vitamines en mineralen wordt vrijwel niet belicht in het curriculum. Dit is juist wat je gaat leren in deze module.

Toetsing
Schriftelijk toets bestaande uit meerkeuze/open vragen.

Module opzet
• De module is online te volgen via een MOOC Nutrition and Health: Micronutrients and Malnutrition, die via edX wordt aangeboden. De MOOC bevat kennisclips, animaties, leesteksten en opdrachten. De student kan deze MOOC in eigen tempo doorlopen. Aangevuld contactonderwijs voor specifieke verdieping.

Deze module wordt aangeboden in Q7. De online module is volledig in het Engels.
Werkvormen
Cursus
AanwezigheidsplichtJa

Toetsen
Tentamen
Weging1
ToetsvormDigitale toets met CIRRUS
GelegenhedenBlok KK3, Blok KK4