MED-VK15-25
Test jezelf gezond? De (on)zin van preventief testen en scannen
Cursus informatieRooster
CursusMED-VK15-25
Studiepunten (ECTS)1,5
CategorieB2 (Tweede jaar bachelor)
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Medische Wetenschappen; Geneeskunde;
Docenten
Contactpersoon van de cursus
dr. A.P.M. de Brouwer
Overige cursussen docent
Docent
dr. J.C. Mostert
Overige cursussen docent
Examinator
dr. J.C. Mostert
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
dr. J.C. Mostert
Overige cursussen docent
Collegejaar2023
Periode
KK2  (06-11-2023 t/m 28-01-2024)
Aanvangsblok
KK2/  KK3
Onderwijsvorm
voltijd
OpmerkingDoelgroep GNK - BMW - THK
K2 week 10, K3 week 1
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
PlaatsingsprocedureOp basis van loting
ToelichtingOp basis van loting
Cursusdoelen
Na deze cursus …
 
 1. Kun je de technologie, betrouwbaarheid en interpretatie van nieuwe preventieve health checks zoals DNA-testen en total body MRI/CT-scans doorgronden en aan medestudenten uitleggen.
 2. Kun je je verplaatsen in het perspectief van de patiënt, arts en onderzoeker met betrekking tot commerciële health checks.
 3. Kun je met patiënten, artsen en onderzoekers over commerciële health checks communiceren en daarbij rekening houden met ieders kennis en verwachtingen. 
 4. Heb je een geïnformeerde mening gevormd over ethische en maatschappelijke vraagstukken rondom commerciële health checks en kun je deze goed beargumenteren.
Inhoud
Let op: Deze module wordt 2x gegeven, maar met een iets andere focus:
 1. Laatste week van Q6: 22 – 26 januari 2024 --> Focus op genetische testen
 2. Eerste week van Q7: 29 januari – 2 februari --> Focus op radiologische testen
Dit heeft vooral invloed op de casussen die je tijdens het onderwijs bespreekt en bestudeert. In Q6 zijn dit vooral casussen van personen die een genetische test (whole genome test) hebben gedaan. In Q7 zijn dit vooral casussen van personen die een radiologisch test (total body scan) hebben laten maken.
NB Het is niet mogelijk om de module zowel in Q6 als in Q7 (dus 2x) te volgen, omdat veel van het onderwijs hetzelfde is.


Test jezelf gezond? De (on)zin van preventief testen en scannen door de ogen van patiënt, arts en onderzoeker

Stel je voor: je hebt je hele DNA laten sequencen door Dante labs voor €500,- Maar wat blijkt: er is een borstkankermutatie gevonden. Wat nu? Wat betekent dit voor jou en je omgeving? Wat moet je nu doen? Commerciële health checks, zoals DNA-testen, total body scans of ander preventief onderzoek, worden steeds toegankelijker en goedkoper. Wat betekenen dit soort direct-to-consumer testen voor artsen en onderzoekers? Wat zijn de voor- en nadelen van deze technieken? En hoe werken ze precies?
In het reguliere Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen onderwijs komen commerciële health checks nog nauwelijks aan bod. Terwijl dit soort testen steeds meer mainstream worden. In deze module ga je daarom in groepjes en onder begeleiding van een docent aan de slag met een casus over iemand die zo’n health check heeft gedaan. Wat waren zijn/haar beweegredenen om de test te doen? Hoe werkt zo’n test? Wat zijn de uitkomsten? Hoe zijn die uitkomsten te interpreteren? Welke rol speelt onzekerheid daarbij? En wat zijn de gevolgen voor deze persoon? Door je te verdiepen in 1 casus waarin de patiënt centraal staat leer je over biomedische technieken, ethiek, en gespreksvaardigheden. Aan het eind van de module presenteer je jouw bevindingen en formuleer je een advies aan artsen en beleidsmakers.
Deze module is ontwikkeld door een team van docenten, medische experts, patiënten en studenten, en is ondersteund door een Comeniusbeurs voor Onderwijsinnovatie. Zie ook dit filmpje over het project: https://www.youtube.com/watch?v=TjNOPz0iBjQ

Toetsing
 • Presentatie (50%, groepscijfer)
 • Betoog (50%, individueel cijfer)

Module opzet
 • Werkgroepen en zelfstudieopdrachten
 • Gastcolleges
 • Debat
 • Interview met een patiënt
 • Presentaties door studenten
 • Voertaal is Nederlands
Werkvormen
Cursus
AanwezigheidsplichtJa

Toetsen
Tentamen
Weging1
ToetsvormTentamen
GelegenhedenBlok KK2, Blok KK3