NWI-BB018C
Ecofysiologie van Planten
Cursus informatieRooster
CursusNWI-BB018C
Studiepunten (ECTS)6
CategorieBA (Bachelor)
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica; BioWetenschappen;
Docenten
Coördinator
dr. E.J.W. Visser
Overige cursussen docent
Docent
dr. E.J.W. Visser
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
dr. E.J.W. Visser
Overige cursussen docent
Collegejaar2017
Periode
KW3  (05-02-2018 t/m 15-04-2018)
Aanvangsblok
KW3
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersJa
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen
In deze cursus bestudeer je de relaties tussen planten en hun abiotische en biotische milieu. Centraal staan hierbij de eigenschappen die hun levens- en voortplantingskansen bepalen. Milieucondities kunnen variëren in tijd en ruimte, en planten moeten hierop kunnen reageren om succesvol te zijn, zowel op het niveau van het welzijn van het individu als (uiteindelijk) op het niveau van overleving van de populatie. Echter, ook stabiele milieucondities kunnen specifieke eisen stellen aan de planten die er leven.
De wijze waarop planten zich aanpassen aan deze al dan niet wisselende milieu-condities zal de kern vormen van deze cursus. Je leert hierbij niet alleen het doel van deze aanpassingen op korte en lange termijn (denk hierbij bijv. aan de analyse van uiteindelijke kosten en baten), maar ook de mechanismes van dergelijke aanpassingen. Bovendien zul je inzicht krijgen in de wijze waarop aanpassingsmechanismen gestuurd worden binnen het organisme.
De leerstof bestudeer je aan de hand van een reader met theorie en illustratieve voorbeelden; daarnaast geven hoorcolleges je ondersteuning bij het je eigen maken van de theorie, en zul je tijdens een excursie leren de verschillende onderdelen te integreren in een "real world" situatie. Dit onderdeel sluit je af met een schriftelijk tentamen.
Tijdens het practicum zul je leren om zelfstandig een onderzoeksvraag te formuleren, een experimentele proefopzet uit te werken, en experimenten uit te voeren. De tijdsplanning hiervan zal voor een deel je eigen verantwoordelijkheid en die van je groep zijn. Vervolgens sluit je dit onderdeel af met een mondelinge presentatie, waarbij je er blijk van geeft de theorie en interpretatie van de experimenten betreffende het eigen onderzoeksonderwerp te beheersen.
Na het succesvol afronden van deze cursus heb je de hierna volgende vaardigheden verkregen (allen bijdragend tot eindkwalificaties P1, P2, P3 van de opleiding):
  1. je kunt benoemen onder welke omgevingscondities bepaalde abiotische resources, zoals koolstof, licht, water, nutriënten en ruimte, voor planten beperkend zijn, en hoe deze beperking ontstaat
  2. je kunt de groei van planten kwantitatief beschrijven en analyseren, en op basis hiervan beredeneren hoe aanpassing van allocatiepatronen leidt tot optimale groei
  3. je kunt voorspellen hoe veranderingen in fenotype (morfologisch, anatomisch en metabolisch) een plant beter aangepast maken aan abiotische en biotische stress, en kunt benoemen welke regulatiemechanismen hierbij belangrijk zijn
  4. je kunt verklaren welke variatie in resourcebeschikbaarheid te verwachten is, en hoe planten hun eigen niche bezetten in de competitie om deze resources
  5. je kunt bovenstaande plant traits in een evolutionaire context plaatsen
Daarnaast kun je na afloop:
  1. experimenten ontwerpen die hypotheses binnen bovenstaand theoretisch kader toetsen (P6)
  2. in groepsverband experimenten uitvoeren waarbij planten worden blootgesteld aan behandelingen, en waarbij op nauwkeurige wijze de respons van de planten wordt vastgelegd met vooraf geoefende meetmethoden (P5, P6, P7, A3)
  3. een geschikte statistische toets selecteren en deze toepassen op de verworven data (P6)
  4. de data op compacte wijze in een mondelinge presentatie bespreken en in de theoretische context bediscussiëren (A2, A4)
Inhoud
Deze cursus gaat in op de ecofysiologie van planten. De volgende thema's komen hierbij aan bod:
  • verwerving van resources (hoe komen planten aan hun natuurlijke hulpbronnen - nutriënten, water, licht, ruimte etc.)
  • groei en allocatie (welke factoren bepalen groei, en wat bepaalt in welke organen of processen geïnvesteerd wordt)
  • stressfactoren en -responsen (hoe passen planten zich aan bij veranderingen in hun milieu en bij suboptimale condities)
  • heterogeniteit en diversiteit (hoe toepasbaar is de bovengenoemde theorie in "the real world", waar planten interacteren in vegetaties en waar zelden één factor maar beperkend is)
Bijzonderheden
De cursus wordt in lintvorm gegeven gedurende twee dagen per week.
Het tentamen over de theorie wordt halverwege de cursus gegeven.
De practicumdagen zijn verplicht en nemen een groot deel van de tweede helft van de cursus in. Je bent hier volle dagen mee bezig!

Toetsinformatie
De beoordeling bestaat uit een theoretische (schriftelijk tentamen) en een practische component (practicum)

Voorkennis
Het is noodzakelijk om voorafgaand aan deze cursus de volgende vakken te hebben gevolgd:

• Evolutie en ontwikkelingsbiologie van planten
• Energieconversie in de cel (m.n. fotosynthese)
• Plantenfysiologie

Neem contact op met de cursuscoördinator als je deze vakken niet hebt gevolgd.

Verplicht materiaal
Dictaat
Dictaat van de cursus

Werkvormen
Computerpracticum
AanwezigheidsplichtJa

Cursusgebeurtenis

Hoorcollege

Practicum
AanwezigheidsplichtJa

Presentatie
AanwezigheidsplichtJa

Project
AanwezigheidsplichtJa

Responsiecollege

Werkcollege

Zelfstudie

Toetsen
Tentamen
Weging1
GelegenhedenBlok KW3, Blok KW4