NWI-BB025B
Principles and Practice of Human Pathology
Cursus informatieRooster
CursusNWI-BB025B
Studiepunten (ECTS)6
CategorieBA (Bachelor)
VoertaalEngels
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica; BioWetenschappen;
Docenten
Coördinator
G.J.M. Smeets
Overige cursussen docent
Docent
G.J.M. Smeets
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
G.J.M. Smeets
Overige cursussen docent
Collegejaar2017
Periode
KW4  (16-04-2018 t/m 02-09-2018)
Aanvangsblok
KW4
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersJa
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen
In de cursus Medische Pathologie wordt aandacht besteed aan enkele veel voorkomende humane ziektebeelden. Met behulp van klinisch relevante vraagstellingen wordt inzicht verworven in de humane homeostase en (microscopische) anatomie; van molecuul tot populatie. Deze kennis wordt vervolgens gekoppeld aan zowel macroscopische als microscopische verschijnselen en de mogelijkheden tot klinische interventie.
 
Aan het einde van de cursus heb je een beeld gekregen van de rol die analyse van cellen, weefsels en organen heeft gespeeld/speelt bij het verkrijgen van inzicht in het ontstaan, het opsporen, behandelen en voorkomen van deze ziekten. Je maakt kennis met de methodieken die hiervoor worden gebruikt, o.a. moleculair-biologische, microscopische en beeldvormende technieken en de daarmee verkregen resultaten. De cursus beoogd  bovendien om de studenten kennis te laten maken met de werkwijze in een academisch medisch centrum.
 
De cursus is een goede voorbereiding op een werkkring in de gezondheidszorg of biomedische laboratoria. Het onderwijs wordt verzorgd door docenten die zijn verbonden aan de afdelingen Pathologie, Neurologie, Laboratoriumgeneeskunde en Algemene Interne Geneeskunde van het Radboud UMC. Op deze manier wordt het medisch-klinische aspect van de cursus en de opleiding gewaarborgd.
 
Inhoud
De volgende 4 thema's uit de ziekteleer worden behandeld:
 
1. Nefropathologie:
  • Pathofysiologie van de nier en urinewegen.
  • Wetenschappelijk onderzoek in de nefropathologie
2. Oncologie:
  • Moleculaire diagnostiek in de pathologie
  • Biologie, histologie en moleculaire pathologie van huidtumoren
  • Pathofysiologie, preventie en screening van baarmoederhalskanker
3. Endocriene Ziekten:
  • Het hypofyse-hypothalamus systeem
  • Hypofysepathologie
  • Microscopie en macroscopie van endocriene ziekten
4. Neurodegeneratieve ziekten:
  • Diversiteit van neuropathologische aandoeningen
  • Klinische uitingen en diagnostiek van neurodegeneratieve ziekten
  • Centraal en perifeer motorische stoornissen
  • Wetenschappelijk onderzoek naar behandelingsopties voor de ziekte van Alzheimer. 
De cursus is gericht op het verwerven en beheersen van kennis over hoe ons lichaam functioneert, hoe ziekten ontstaan en tot uitdrukking komen in de patiënt, hoe we deze kunnen herkennen en diagnosticeren en hoe we de patiënt zo goed mogelijk kunnen behandelen. Hierin worden recent wetenschappelijke ontwikkelingen geïntegreerd.

De ervaring leert dat het kennismaken met onderwerpen uit de ziekteleer bij een aantal studenten emotionele reacties kan oproepen. Indien zich een dergelijke situatie voordoet is het gewenst dit te melden aan de cursuscoördinator of aan een van de docenten.
Bijzonderheden
Contact: G.J.M. Smeets, Annemieke.Smeets@radboudumc.nl. De cursus wordt in genoemde periode verzorgd op donderdag en vrijdag.

Toetsinformatie
In het schriftelijk tentamen wordt door middel van meerkeuzevragen de kennis van en het inzicht in de behandelde stof getoetst. Het tentamencijfer is het eindcijfer. Omdat men alleen een uitspraak kan doen over een afwijkende status van een organisme (de pathologie) wanneer de normale homeostase bekend is, wordt ook de kennis van de normale functionele histologie en de humane biologie getoetst.

Voorkennis
Kennis op de volgende vakgebieden: Celbiologie, Cytologie, Histologie, Humane Biologie en (basale) Pathologie. De cursus sluit aan op het onderwijs van (o.a.) Celbiologie der dieren, Functionerle Cytologie en Histologie, Humane functionele histologie en Pathobiologie.

Literatuur

• Rubin and Reisner, Essentials of Rubin's Pathology, 6th Edition; Lippincott-Williams & Wilkins; Philadelphia 2013; ISBN10: 1451110235 / ISBN13: 9781451110234
• Junqueira en Carneiro, Functionele histologie, 12e druk; Wetenschappelijke Uitgeverij Bunge; Utrecht 2009; ISBN10: 9035230884 / ISBN13: 9789035230880
• Aanvullend studiemateriaal wordt voorafgaand aan, en tijdens de cursus beschikbaar gesteld via Blackboard (e.g. reader, schaduwpractica)

Werkvormen

• 10 uur computerpracticum
• 19 uur hoorcollege
• 10 uur practicum
• 13 uur responsie-college
• 2 uur werkcollege
• 114 uur zelfstudie
Toelichting werkvormen: Tijdens de cursus gaan de studenten in kleine groepen aan de slag met de klinische staf.

Aanbevolen materiaal
Boek
Rubin and Reisner, (Essentials of) Rubin's Pathology, Lippincott-Williams & Wilkins; Philadelphia
Boek
(Wheather's) Functional Histology - Young et al. OF Junqueira et al. (Nederlands Lesboek: Junqeira - Functionele Histologie)
Blackboard
Aanvullend studiemateriaal wordt voorafgaand aan, en tijdens de cursus beschikbaar gesteld via Blackboard (e.g. reader, schaduwpractica).

Werkvormen
(Computer)Practicum

Hoorcolleges

Responsiecollege

Werkcollege

Zelfstudie

Toetsen
Tentamen
Weging1
ToetsvormDigitale toets met TAO
GelegenhedenBlok KW4, Blok KW4