NWI-BP026B
Pathobiologie
Cursus informatieRooster
CursusNWI-BP026B
Studiepunten (ECTS)3
Categorie-
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica; BioWetenschappen;
Docenten
Coördinator
G.J.M. Smeets
Overige cursussen docent
Docent
G.J.M. Smeets
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
G.J.M. Smeets
Overige cursussen docent
Collegejaar2017
Periode
KW4  (16-04-2018 t/m 02-09-2018)
Aanvangsblok
KW4
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersJa
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen

De cursus beoogt de student kennis te laten maken met pathobiologische processen en mechanismen die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en verdere beloop van ziekten van de mens.

Hoofddoelstelling
Aan het einde van de cursus kun je:

  1. in een microscopisch preparaat een aantal weefsel- en celtypen herkennen. Uit veranderde kenmerken in deze preparaten kun je vervolgens afleiden welk pathologisch proces er zich in deze cellen en dus in het weefsel, in het orgaan en in het organisme afspeelt. Zo krijg je op hoofdlijnen kennis van de etiologie, pathogenese en morfologie van basale ziektemechanismen en meer specifiek in ziekten: (1) met een genetische oorzaak, (2) veroorzaakt door cel- en weefselschade, (3) door veroudering en degeneratieve veranderingen, (4) op basis van ontsteking en nieuwvorming.

Deeldoelstellingen:
Aan het einde van de cursus kun je:

  1. op basis van pathofysiologische processen de ontstaanswijzen, verschijningsvormen en gevolgen uitleggen van celschade, weefselschade en celdood. Je kent moleculaire oorzaken van celschade, de rol van zuurstofmetabolieten als mediatoren van celschade, en de moleculaire verdedigingsmechanismen van cellen hiertegen. In microscopische preparaten van pathologische weefsels kun je de verschijnselen van schade identificeren. Je herkent de morfologische veranderingen bij adaptatiereacties. Je kunt de verschillende vormen van necrose benoemen, en verklaren onder welke omstandigheden deze ontstaan
  2. uitleggen welke factoren  betrokken zijn bij initiatie en amplificatie van ontstekingsreacties. Je kunt uitleggen waarom schadeprocessen bij ziekte leiden tot ontstekingsverschijnselen en wat hier de gevolgen van kunnen zijn. Je kent de mediatoren, de moleculaire cascadesystemen in het bloedplasma en de verschillende celtypen die bij de ontsteking zijn betrokken. Deze verschillende celtypen kun je bovendien in weefselcoupes onderscheiden om zo het type van de ontsteking globaal vast te kunnen stellen
  3. op basis van de pathofysiologische principes de sequentie toelichten die leidt van celschade, adaptatiereacties, necrose, via ontsteking tot wondgenezing
  4. op hoofdlijnen de oorzaken, de ontstaansmechanismen en het verloop toelichten van een belangrijke hoofdgroep van ziekten bij de mens; de ziekte van genen (kanker)
Inhoud
Tijdens de cursus leer je dat biologische mechanismen relevant zijn om de pathologie, en dus de verstoring van deze mechanismen, te kunnen begrijpen. Ter illustratie en verduidelijking worden concrete ziektebeelden genoemd. De cursus is een eerste kennismaking met de pathologie en is tevens bedoeld als voorbereiding op cursussen over andere aspecten van deze ziekteleer die later in het curriculum aan de orde zullen komen (o.a. Medische Pathologie, Immunologie en Neurobiologie).
De cursus is gericht op het verwerven en beheersen van kennis over hoe ons lichaam functioneert, hoe ziekten ontstaan en tot uitdrukking komen in de patiënt, hoe we deze kunnen herkennen en diagnosticeren en hoe we de patiënt zo goed mogelijk kunnen behandelen. Hierin worden recent wetenschappelijke ontwikkelingen geïntegreerd.
Bijzonderheden
Contact: G.J.M. Smeets, Annemieke.Smeets@radboudumc.nl

Onderwerpen
• Celschade
• Ontsteking
• Oncologie

Deze onderwerpen worden ondersteund door middel van verschillende werkvormen; hoorcolleges, microscopiepractica, zelfstudie-opdrachten, een werkgroep en responsiecolleges.

Toetsinformatie
In het schriftelijk tentamen wordt door middel van meerkeuzevragen de kennis van en inzicht in de behandelde stof getoetst. Het tentamencijfer is het eindcijfer.
Omdat men alleen een uitspraak kan doen over een afwijkende status van een organisme (de pathologie) wanneer de normale homeostase bekend is, wordt ook de kennis van de normale functionele histologie en de humane biologie getoetst.

Voorkennis
Kennis op de volgende vakgebieden: Celbiologie, Cytologie, Histologie, Humane Biologie.

Literatuur

• Rubin and Reisner; Essentials of Rubin's Pathology; 6th Edition; 2013; ISBN10: 1451110235; ISBN13: 9781451110234.
• L.C. Junqueira; Functionele histologie; 14e / 15e druk; 2014; ISBN10: 9035237986 / ISBN 13: 9789035237988.
• Aanvullend studiemateriaal wordt voorafgaand aan, en tijdens de cursus beschikbaar gesteld via Blackboard (e.g. reader, schaduwpractica).

Werkvormen

• 12 uur computerpracticum
• 7 uur hoorcollege
• 9 uur responsie-college
• 4 uur werkcollege
• 52 uur zelfstudie

Aanbevolen materiaal
Boek
L.C. Junqueira; Functionele histologie; 14e / 15e druk; 2014; ISBN10: 9035237986 / ISBN 13: 9789035237988.
ISBN:9789035237988
Boek
Rubin and Reisner; Essentials of Rubin's Pathology; 6th Edition; 2013; ISBN10: 1451110235; ISBN13: 9781451110234.
ISBN:9781451110234

Werkvormen
Computerpracticum
AanwezigheidsplichtJa

Cursusgebeurtenis

Hoorcollege

Responsiecollege

Werkcollege

Zelfstudie

Toetsen
Tentamen
Weging1
ToetsvormDigitale toets met TAO
GelegenhedenBlok KW4, Blok KW4