NWI-MOL086
Academic Skills
Cursus informatieRooster
CursusNWI-MOL086
Studiepunten (ECTS)3
CategorieBA (Bachelor)
VoertaalEngels, Nederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica; Moleculaire Wetenschappen;
Docenten
Coördinator
dr. L.J.J. Laarhoven
Overige cursussen docent
Docent
dr. L.J.J. Laarhoven
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
dr. L.J.J. Laarhoven
Overige cursussen docent
Examinator
dr. L.J.J. Laarhoven
Overige cursussen docent
Collegejaar2018
Periode
KW1-KW4  (03-09-2018 t/m 01-09-2019)
Aanvangsblok
KW1
Onderwijsvorm
voltijd
OpmerkingLet op: Alléén inschrijven aan het eind van de bachelor voor de 'tentamenkans' om het vak te laten aftekenen
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen

Na afloop van de cursus Academische vorming:

  • heb je een plan voor de volgende stap in je opleiding of carriere en kun je onderbouwen waar en waarom deze stap in je ontwikkeling past
  • heb je in bredere zin inzicht in de carriere- en beroepsmogelijkheden van beta-opgeleide mensen
  • kun je op het niveau dat bij jouw persoonlijkheid past je eigen vaardigheden en mogelijkheden analyseren en sturen
  • heb je aantoonbaar ervaring met communicatie van practicum- en onderzoeksresultaten volgens de normen van wetenschappelijke integriteit
Inhoud
Academische vorming is een beetje een vaag begrip. De meeste hoger opgeleide mensen hebben kunnen wel wat zaken benoemen die eronder vallen, maar een definitie geven is lastig. Het omvat zowel vaardigheden zoals het kunnen overbrengen van kennis of een standpunt, maar ook kritisch kunnen reflecteren valt er onder.
 
Academische vorming
Het vak Academische vorming is een verplicht onderdeel van alle opleidingen aan de Betafaculteit.
Het start bij aanvang van de bachelor en wordt afgetekend aan het eind. In de tussentijd voer je regelmatig opdrachten uit en enkele malen per jaar vinden voor het vak onderwijsactiviteiten plaats. Zo zal er een keer worden ingegaan op wetenschappelijke integriteit.
Je werkt aan het ontwikkelen van verschillende academische vaardigheden, onder meer door het uitvoeren van specifieke assignments zoals het schrijven van een zelfanalyse, het kritisch reflecteren op de eigen studie, het regelmatig maken van een studieplanning, en het oriënteren op de beroepspraktijk.
Oriëntatie op de beroepspraktijk
Voor de oriëntatie op de beroepspraktijk en keuze van specialisatie vinden verschillende activiteiten plaats:
  • Aan het eind van het eerste jaar wordt een afsluitend symposium georganiseerd. Studenten presenteren daar hun projecten maar nodigen ook sprekers uit het brede beroepsveld van beta opgeleiden uit.
  • Gedurende het tweede en derde studiejaar volgt de student in totaal minimaal 12 colloquia. Dit kan op verschillende manieren: Maandelijks organiseert de opleiding het "MW-Colloquium". Maar ook studieverenigingen, de BBB en de faculteit verzorgen regelmatig lezingen. Doel van de colloquia is niet alleen beroepsoriëntatie, maar ook ervaring opdoen met het volgen van lezingen.
Mentoraat
In het kader van de assignments door het jaar heen heb je ook een docent-mentor waarmee je minimaal één keer per jaar gesprek hebt. De laatste assignment is het maken van een masterplan dat je in een afrondend gesprek met je mentor bespreekt.
 
Bijzonderheden
Dit vak loopt gedurende de hele Bacheloropeiding.Je werkt de hele looptijd in hetzelfde Blackboardvak NWI-MOL086A uit je aanvangsjaar.Aftekenen van het vak kan na het afsluitende mentorgesprek door je in te schrijven op een tentamenkans van NWI-MOL086 in Osiris. Docent Laarhoven zorgt voor aftekening.

Onderwerpen
• Wetenschappelijke integriteit
• Vaardigheden (schrijven, presenteren)
• Beroepsorientatie
• Motivatie en planning
• Reflectie op jezelf en het vakgebied

Toetsinformatie
Students upload their assignments in Blackboard. At the end of each year all products of that year need to be present and a meeting with the mentor needs to be registered.
At the end of the first year, participation of the symposium is mandatory. In the second and third year a minimum of 12 colloquia need to be attended and (briefly) documented.At the end of the Bachelors programme the portfolio/gradebook in Blackboard needs to be complete and your mentor needs to indicate that all meetings took place.
In Osiris there is a monthly opportunity to register for finishing the course and collect the 3 ec credits.

Verplicht materiaal
Boek
T. Overton, S. Johnson, J. Scott: Study and communication skills for the chemical sciences, Oxford University press, 2nd ed.

Werkvormen
Hoorcollege

Project

Zelfstudie

Toetsen
Tentamen
Weging1
GelegenhedenBlok KW1, Blok KW1, Blok KW2, Blok KW2, Blok KW2, Blok KW3, Blok KW3, Blok KW4, Blok KW4, Blok KW4, Blok KW4, Blok KW4