NWI-MOL092
Panorama Science: Energy and Sustainability
Cursus informatieRooster
CursusNWI-MOL092
Studiepunten (ECTS)6
CategorieBA (Bachelor)
VoertaalEngels
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica; Moleculaire Wetenschappen;
Docenten
Coördinator
dr. S.M. Cristescu
Overige cursussen docent
Examinator
dr. S.M. Cristescu
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
dr. S.M. Cristescu
Overige cursussen docent
Docent
prof. dr. N. de Groot
Overige cursussen docent
Docent
dr. ir. J.J. Schermer
Overige cursussen docent
Collegejaar2018
Periode
KW2-KW3  (05-11-2018 t/m 07-04-2019)
Aanvangsblok
KW2
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersJa
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen

Na afloop van de cursus

  • heeft de student theoretische kennis van de processen die een rol spelen bij de exploitatie van onze huidige en toekomstige energiebronnen.
  • is de student in staat om kwantitatief de mogelijkheden, uitdagingen en onmogelijkheden van de verschillende energiebronnen met elkaar te vergelijken.
  • is de student in staat om op basis van de kwantitatieve vergelijking de maatschappelijke implicaties van de verschillende energiebronnen (verbaal en schriftelijk) te verwoorden in een samenhangend betoog.
  • heeft de student  op laboratoriumschaal praktische kennis opgedaan ten aanzien van enkele van de behandelde processen.
Inhoud

In de panoramacursussen maken studenten van de Bachelor Science kennis met de maatschappelijke aspecten van de wetenschap. Hierin komen zowel de toepasbaarheid (nut) als de sociale en ethische dilemma’s van de wetenschap aan bod. In het tweede jaar van de bachelor opleiding Science is Energie het thema van de panoramacursus.

In deel een (kwartaal 6) van de cursus wordt de maatschappelijke energiebehoefte besproken en de verschillende bronnen (fossiel, nucleair, duurzaam) behandeld die nu en in de toekomst in deze behoefte kunnen voorzien. Na enkele inleidende colleges over energiegebruik en behoefte worden de technologie, potentie en maatschappelijke implicaties van de verschillende energiebronnen behandeld door expert gastsprekers uit de verschillende disciplines.

Het tweede deel (kwartaal 7) van de cursus bestaat uit practicumopdrachten rond het thema energie.

Bijzonderheden
De colleges in kwartaal 6 worden naast tweedejaars studenten Science ook door studenten van het vak GCSE002 gevolgd. Eventueel bij hen ontbrekende voorkennis thermodynamica zal tijdens de eerste colleges worden aangevuld.

Toetsinformatie
Kwartaal 6 van de cursus wordt afgesloten met de beoordeling van de groepsparticipatie tijdens de colleges, een in groepsverband te maken verslag en een presentatie over een van de behandelde energiebronnen. Kwartaal 7 wordt afgesloten met de beoordeling van de practicumverslagen. Indien beide kwartalen met een voldoende zijn afgerond volgt het eindcijfer uit het gemiddelde van deze beoordelingen.

Voorkennis
Dit is een cursus in de leerlijn 'Science'.Vereiste voorkennis:

• Thermodynamics
• Algemene practicum vaardigheden
• Foutenanalyse uit eerstejaars panoramacursus

Verplicht materiaal
Boek
Jo Hermans, Energie survivalgids, 3e druk, BetaText, 2009.
Boek
David MacKay, Sustainable Energy – without the hot air, UIT Cambridge Ltd, 2009 (gratis te downloaden van www.withouthotair.com)

Aanbevolen materiaal
Handouts
Eventuele hand-outs van de hoorcolleges

Werkvormen
Hoorcollege
AanwezigheidsplichtJa

Practicum
AanwezigheidsplichtJa

Werkcollege
AanwezigheidsplichtJa

Toetsen
Opdrachten
Weging1
ToetsvormOpdracht
GelegenhedenBlok KW3, Blok KW4

Verslagen
Weging1
ToetsvormVerslag
GelegenhedenBlok KW3, Blok KW4