NWI-MOL099
Panorama Science: Food and Health
Cursus informatieRooster
CursusNWI-MOL099
Studiepunten (ECTS)6
CategorieBA (Bachelor)
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica; Moleculaire Wetenschappen;
Docenten
Coördinator
dr. L.J.J. Laarhoven
Overige cursussen docent
Docent
dr. L.J.J. Laarhoven
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
dr. L.J.J. Laarhoven
Overige cursussen docent
Examinator
dr. L.J.J. Laarhoven
Overige cursussen docent
Collegejaar2018
Periode
KW2-KW3  (05-11-2018 t/m 07-04-2019)
Aanvangsblok
KW2
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingNee
WachtlijstJa
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen

Na afronding van dit vak

  • heb je inzicht in de natuurwetenschappelijke aspecten van een onderwerp op het gebied van voeding, gezondheidszorg, medicijnontwikkeling, ziekte(kosten) en de toepassing en mogelijke ‘vermarkting’ daarvan
  • heb je ervaren wat echt projectmatig werken is: doelen stellen, plannen, subdoelen verdelen, rapporteren en tot een gezamenlijk eindproduct komen
  • kun je effectief werken in een multidisciplinair team van gelijk opgeleiden
  • heb je kennis gemaakt met de vorm waarin subsidies voor onderzoek worden aangevraagd of met de vorm waarin een businessplan wordt opgesteld
Inhoud

Het vak Panorama Science: Food and Health is het derde panoramavak dat alle studenten van de opleiding Science volgen.
De panorama-vakken zijn bedoeld om een verbinding te maken tussen de volle breedte van de beta-vakken en de maatschappelijke context of toepassing. Bij elk van de vakken is innovatie een belangrijk element. In jaar één staan daarbij maatschappelijke relevantie en verantwoordelijkheid centraal, in jaar twee energieopwekking en gebruik, in jaar drie is het thema innovatie vanuit onderzoek op gebieden rond gezondheid en voeding. Panorama 3 is zeer projectmatig van opzet.

Aan het begin van de cursus worden enkele introductiecolleges gegeven over innovatie, onderzoeksfinanciering, toepassing van onderzoek en patenten.
Daarnaast is er een training in projectmatig werken en presenteren van ideeën in een zogenaamde elevator pitch.

Na de introductie kiezen de deelnemers in groepen van 5 één van de dit jaar beschikbare projecten om aan te werken.
Onder begeleiding van een onderzoeker wordt een onderwerp uitgediept binnen het vakgebied van die onderzoeker. Het doel is dit onderwerp verder te brengen op de lijn tussen zuiver wetenschappelijk onderzoek en marktproduct/bedrijf. Dat kan dus zijn het ontwikkelen van een nieuw idee om een medisch vraagstuk op te lossen tot aan het schrijven van een marketing-plan voor een bijna ontwikkeld voedingsproduct.
De onderzoeker heeft belang bij het werk van de projectgroep en kan het resultaat gebruiken bij verder onderzoek of ontwikkeling.
De andere begeleider bij elke projectgroep is een business developer die vooral op de valorisatie, business en financiële kant zal ingaan.

Je zult als projectgroep ook contacten leggen met potentiele doelgroepen en potentiele partners.

Aan het eind van het project worden de beste resultaten gepitched voor ondernemers en wetenschappers op een bijeenkomst van de organisatie 'Science-meets-business' in Nijmegen. Selectie van de groepen die gaan pitchen vindt plaats tijdens een 'pitch off'.

Bijzonderheden
Dit project loopt in kwartaal 2 en 3 van het derde jaar en kost gemiddeld genomen één dag tijd per week, zelf in te delen. Voor studenten die de educatieminor van 30 ec doen in semester 5, of in het tweede kwartaal extern studeren, zal een aangepast project worden geregeld in alleen kwartaal 3. De vorm daarvan zal afhangen van het aantal studenten dat dit betreft. Dat is goed mogelijk maar let op, in dit geval zul je er echt twee dagen tijd per week voor moeten uittrekken.

Onderwerpen
Eerdere projecten waren onder meer:
- Ontwikkeling van een smart glass voor slechtzienden (subsidieaanvraag STW)
- Ontwikkeling van een medicijn-delivery systeem (subsidieaanvraag)
- Ontwikkeling van een fijstofsensor (productontwerp en haalbaarheidsstudie)
- Toepassing van enantiomeerscheiding bij geneesmiddelsynthese (businessplan nieuw bedrijf).

Toetsinformatie
Beoordeling vindt plaats op basis van het eindproduct van het project, het bijgeleverde groepsverslag en het functioneren van de groep: de effectiviteit, inventiviteit, proactiviteit en samenwerking. De groep als geheel krijgt hetzelfde cijfer en is er dus voor verantwoordelijk dat iedereen dat cijfer ook verdient.

Voorkennis
Twee jaar studie science* gehaald en in ieder geval: Panorama Science: Science and Society (NWI-MOL103B) & Panorama science: Energy and sustainability (NWI-MOL092)

* Twee jaar studie science betekent: in principe ongeveer 100-120 ec. We gaan uit van kennis die je al tijdens de bachelor hebt opgedaan. Binnen de projectteams moet je je kennis met elkaar delen en gebruiken om het project tot een goed einde te brengen.

Dit is een vak in de leerlijn 'science'.

Aanbevolen materiaal
Handleiding
Projecthandleiding op Blackboard

Werkvormen
Hoorcollege

Opmerking
2 uur in eerste week

Presentatie
AanwezigheidsplichtJa

Opmerking
pitches

Project

Opmerking
1 dag per week

Zelfstudie

Toetsen
Tentamen
Weging1
ToetsvormTentamen
GelegenhedenBlok KW3