- Studenten herkennen en begrijpen de theoretische begrippen die centraal staan in de studie van Culturele diversiteit en ongelijkheid, waaronder cultuur, macht, klasse, etniciteit, religie, gender en intersectionaliteit.
- Studenten herkennen en begrijpen de belangrijke discussies omtrent deze centrale begrippen.
- Studenten kunnen de kern van de besproken wetenschappelijke debatten en begrippen bondig mondeling en schriftelijk weergeven.
- Studenten kunnen deze wetenschappelijke discussies relateren aan maatschappelijke processen waar ze betrekking op hebben.
|
|
In een snel veranderende wereld lijkt ongelijkheid een sleutelbegrip te worden: hoge werkeloosheid, terroristische aanslagen, discussies over het aantal op te nemen vluchtelingen, over de negatieve invloed van niet-Westerse religies en culturen, over het al dan niet sluiten van de Europese grenzen, zijn aan de orde van de dag en verdelen burgers in verschillende kampen van ‘haves’ en ‘haves not’, van ‘wij’ tegenover ‘zij’, ‘self’ en ‘other’. Globalisering, en de daarbij behorende letterlijke, symbolische en virtuele grensoverschrijdingen, reproduceert oude maar genereert ook nieuwe vormen van diversiteit. Die diversiteit en ongelijkheid zijn natuurlijk niet alleen iets van de huidige tijd, of een kenmerk van alleen Europese samenlevingen. Met name koloniaal en postkoloniaal geweld drukken hun stempel op de (re-) creatie en vormgeving van multiculturele samenlevingen wereldwijd. Tegelijkertijd roept dit vragen op over de overeenkomsten tussen culturen en groepen mensen; Welke vormen van solidariteit ontstaan spontaan of zijn te organiseren? Hoe kunnen we over multiculturele samenlevingen nadenken en deze conceptualiseren?
In deze cursus exploreren we deze vragen door te bestuderen hoe ongelijkheid cultureel vertaald wordt en hoe culturele diversiteit ongelijkheid voortbrengt. Theoretische discussies zullen inzicht bieden in wat we onder culturele diversiteit en ongelijkheid kunnen verstaan en hoe deze twee begrippen samenhangen. Startend vanuit het begrip multiculturaliteit binnen en buiten Europa, werken we aan de hand van 7 kernthema’s de verschillende kanten van deze complexe relatie tussen culturele diversiteit en ongelijkheid verder uit. Deze thema's zijn: Tussen mulitculturaliteit en superdiversiteit- Intersectionaliteit en complexe vormen van discriminatie-Postkoloniale perspectieven-De culturalisering van burgerschap-Sociaal economische ongelijkheid- Segregatie en spanningen in de marges van de stad - Religie en Ongelijkheid. We besteden hierbij aandacht aan algemene theoretische benaderingen die gebruikt worden om de ongelijke positie van mensen met een verschillende culturele achtergrond in de samenleving te analyseren, in combinatie met het bestuderen van specifieke vormen van ongelijkheid, en de rol die differentiaties op basis van etniciteit, gender, religie en cultuur spelen in het ontstaan van deze vormen van ongelijkheid. |
 |
|
|
|
|
|