Aan het eind van de cursus kwalitatief onderzoek is de student in staat om:
- uitgangspunten en specifieke eigenschappen van dataverzameling, -analyse en rapportage van kwalitatief onderzoek te herkennen en te benoemen.
- verschillende stromingen binnen het kwalitatief onderzoek te onderscheiden.
- aan de hand van voorgeschreven literatuur rondom een communicatiewetenschappelijk probleem dat in de werkgroep centraal staat, een adequate redenering op te schrijven waarbij de aanleiding, probleemstelling en theoretische paragraaf van het onderzoek de opmaat vormen voor onderzoeksvragen die met een kwalitatief onderzoek te beantwoorden zijn.
- een eerste analyse uit voeren op voorgeselecteerd interview materiaal en daarover te rapporteren. Hierbij worden variaties binnen één topic door middel van open coderen, vergelijken en categoriseren in kaart gebracht.
- de navolgbaarheid en betrouwbaarheid van het onderzoek te verduidelijken door gebruik te maken van het software programma MaxQDA.
- in lijn met wetenschappelijke normen en richtlijnen te rapporteren over de resultaten van zijn onderzoek.
- de resultaten van zijn onderzoek te presenteren.
|
 |
|
De cursus is in verschillende onderdelen uiteen te leggen, met elk hun eigen werkvorm.
- Werkcolleges en thematische hoorcolleges over de communicatiewetenschappelijke thema's die het object van onderzoek vormen en de basis voor de probleemstelling. Daarbinnen is het globale doel van het kwalitatieve onderzoek: 'inzicht vergaren in processen van betekenisverlening door ontvangers van mediaboodschappen'. Op basis van de thematische literatuur en de werkcolleges formuleren de studenten, individueel, een eigen variant op de globale probleemstelling die via kwalitatief onderzoek op bestaand interviewmateriaal onderzocht kan worden.
- Parallel aan de werkcolleges worden hoorcolleges verzorgd over de uitgangspunten en stromingen van kwalitatief onderzoek, alsmede de methodische eisen aan kwalitatief onderzoek. Deze hoorcolleges vormen, samen met de inhoudelijk-thematische werkcolleges, de basis voor opdrachten waarin de verschillende stadia van een kwalitatief onderzoek worden toegepast in het eigen leeronderzoek (probleemstelling, dataverzameling, analyse, rapportage en reflectie).
- Na werkgroepen worden de interviewdata verstrekt door de docent en worden deze geanalyseerd door de studenten in duo's. De analyse beperkt zich tot het coderen van de variaties binnen één topic.
- Uiteindelijk worden de resultaten van het onderzoek gerapporteerd in een opdracht en wordt een presentatie gegeven van de resultaten aan medestudenten.
|
 |
|