Aan het eind van de cursus Leerproject 1: Inhoudsanalyse en survey is de student in staat om:
- kenmerken van de methodes inhoudsanalyse en survey te benoemen, uit te leggen en toe te passen in de opzet, uitvoering en analyse van eenvoudig wetenschappelijk onderzoek.
- een actuele, inhoudelijke discussie die speelt binnen een van de communicatiewetenschappelijke velden te beschrijven en toe te lichten aan de hand van theoretische en empirische literatuur en op basis hiervan een probleemstelling te definiëren.
- algemene en specifieke hypothesen af te leiden van een probleemstelling, welke worden onderbouwd met behulp van theoretische en empirische literatuur.
- onder begeleiding de onderzoeksstappen te zetten die binnen inhoudsanalyse en survey gevolgd worden om een probleemstelling te onderzoeken.
- de intercodeurbetrouwbaarheid van coderingen te analyseren en rapporteren.
- de verzamelde gegevens te analyseren met behulp van eenvoudige toetsingsprocedures.
- de resultaten van het onderzoek te rapporteren en de uitkomsten te bediscussiëren.
- een wetenschappelijk onderzoeksverslag te schrijven volgens de normen en richtlijnen die hiervoor gelden.
- het uitgevoerde onderzoek te presenteren aan medestudenten en docenten.
|
 |
|
Op welke manier gebruiken de media stereotypen om duidelijk te maken dat asielzoekers een ander slag mensen zijn dan wij, Nederlanders? In hoeverre sluit de berichtgeving van het Jeugdjournaal aan bij de nieuwsbehoeften van kinderen? Hoe worden jongens en meisjes verbeeld in kinderprogramma’s op Netflix en hoe denken kinderen die deze programma’s kijken over genderrollen?
Studenten oefenen in dit leerproject met kennis van wetenschappelijk onderzoek die hen is aangedragen in onder andere de cursussen Inleiding in de communicatiewetenschap [SOW-CWB1001], Communicatiewetenschappelijke vaardigheden [SOW-CWB1008], Methoden van onderzoek A [SOW-MTB1001] of B [SOW-MTB2043] en Beschrijvende statistiek [SOW-MTB1002] of Statistiek A+B [SOW-MTB0005]. Binnen het leerproject vinden plenaire colleges plaats op het terrein van de methodische uitgangspunten en stappen binnen inhoudsanalyse en survey. Gelijktijdig daarmee, en aansluitend daarop, wordt in werkgroepen ingegaan op het communicatiewetenschappelijke thema waarnaar de groep onderzoek gaat doen. In een aantal werkcolleges pakken studenten in subgroepjes een aantal problemen voor de onderzoeksuitwerking aan (probleemstelling en hypothesen formuleren, operationalisering, ontwikkeling en evaluatie meetinstrument en vragenlijst) en rapporteren daarover. Het rapporteren over alle fasen van het onderzoek wordt gerealiseerd via een aantal opdrachten die tezamen een werkstuk vormen. Een centraal onderdeel van het leerproject is de dataverzameling, waarbij (1) mediaboodschappen worden gecodeerd en (2) een survey wordt afgenomen. Aan de codeerfase gaan codeertrainingen vooraf. De cursus wordt afgesloten met een presentatie van het onderzoek aan medestudenten en docenten.
|
 |
|