Aan het einde van de cursus Theorieën over media-effecten is de student in staat om:
- de belangrijkste theorieën die ten grondslag liggen aan de verklaring van verwerking en effecten van gemedieerde communicatie te reproduceren en uit te leggen.
- op basis van theorieën toe te lichten welke bedoelde effecten bepaalde typen media(boodschappen) op individueel niveau kunnen hebben.
|
|
Media-effecten vormen een complex studiegebied. Je kunt die effecten beschouwen op macroniveau (bijvoorbeeld organisaties, landen) of op microniveau (van individuele mediagebruikers). Je kunt bij effecten van media ook kijken naar bedoelde effecten (bijvoorbeeld in educatie of journalistiek waar het doel vaak informatieoverdracht is, maar ook in reclame of voorlichting, waar het doel vaak een attitude of gedragsverandering is) of naar onbedoelde effecten (bijvoorbeeld ideeën over man/vrouw rollen als gevolg van blootstelling aan videoclips). In deze cursus staan effecten op microniveau centraal, waarbij het vooral om bedoelde effecten gaat. Je zult zien hoe veel van de besproken theorieën afkomstig blijken te zijn uit naburige disciplines (met name de psychologie) en hoe die theorieën - al dan niet in aangepaste vorm - binnen de communicatiewetenschap worden toegepast. Aan het eind van de cursus heb je met die theorieën de middelen in handen om je een meer gefundeerd oordeel te kunnen vormen over de mogelijkheden om via de media de ideeën, attitudes, en gedragingen van mensen te beïnvloeden. |
 |
|