SOW-CWB3047
Bachelorthesis communicatiewetenschap
Cursus informatieRooster
CursusSOW-CWB3047
Studiepunten (ECTS)15
CategorieB3 (Derde jaar bachelor)
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Sociale Wetenschappen; Communicatiewetenschap;
Docenten
VorigeVolgende 4
Docent
dr. ir. R.J.L. Boumans
Overige cursussen docent
Docent
prof. dr. M.L. Fransen
Overige cursussen docent
Docent
dr. M.M. Groefsema
Overige cursussen docent
Docent
dr. E.S. Heijselaar
Overige cursussen docent
Docent
dr. H. Hendriks
Overige cursussen docent
Collegejaar2022
Aanvangsblok
JAAR
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen

Na afronding van de Bachelorthesis is de student in staat om onder begeleiding:

  • op basis van een gegeven actueel wetenschappelijk en/of maatschappelijk probleem een onderzoeksvraag te formuleren en deze te onderbouwen met wetenschappelijke literatuur.
  • op basis van communicatiewetenschappelijke theoretische en empirische literatuur geldige redeneringen op te zetten die uitmonden in hypothesen.
  • kwantitatief onderzoek naar de vraagstelling die centraal staat in de bachelorthesis op te zetten, uit te voeren en te onderbouwen aan de hand van gangbare methoden en technieken in de maatschappij- en gedragswetenschappen.
  • de verzamelde kwantitatieve gegevens zo nodig tot het niveau van trivariate relaties te analyseren met behulp van statistische technieken die gangbaar zijn in maatschappij- en gedragswetenschappelijk onderzoek en de resultaten hiervan te rapporteren.
  • adequate conclusies te trekken op basis van de via kwantitatief onderzoek verkregen resultaten en kritisch te reflecteren op (de beperkingen van) het uitgevoerde onderzoek.
  • het opgezette en uitgevoerde onderzoek schriftelijk te rapporteren in lijn met wetenschappelijke normen en richtlijnen, waarbij blijk wordt gegeven van wetenschappelijke integriteit en het vermogen om feedback te geven en te ontvangen.
  • tussenproducten uit verschillende fasen van het onderzoek en het eindproduct te presenteren aan medestudenten en docenten.
Inhoud
De bachelorthesis geldt als afsluiting van jouw bacheloropleiding. Het traject van de bachelorthesis loopt gedurende de eerste drie periodes van het collegejaar (3 x 5EC).
In Periode 1 formuleer je jouw individuele onderzoeksvraag en bereid je een empirisch onderzoek ter beantwoording van die vraag voor in termen van theorie (wat zijn de hypothesen / onderzoeksvragen) en onderzoeksopzet (wat is het onderzoeksdesign dat erbij past). Je ontwerpt ook de centrale redenering achter en schrijft een eerste versie van Hoofdstuk 1 (Achtergrond en probleemstelling) en Hoofdstuk 2 (Theorie en hypothesen).
In Periode 2 staat de verdere uitwerking en uitvoering van het onderzoek centraal. Je voert de operationalisering, dataverzameling, datacleaning, en datareductie uit; je voert de benodigde analyses uit; en je schrijft een eerste versie van Hoofdstuk 3 (Methode) en Hoofdstuk 4 (Resultaten). Ook verzorg je in deze periode de ethische verantwoording van je onderzoek en de documentatie van je data.
In Periode 3 staat het verder uitschrijven en vervolmaken van de thesis centraal. Je schrijft een eerste versie van Hoofdstuk 5 (Conclusie en discussie); vervolgens schrijf je een conceptversie van de thesis op basis van de feedback die jouw begeleider gaf op de afzonderlijke hoofdstukken. Tot slot schrijf je op basis van de feedback die de begeleider gaf op de conceptversie jouw definitieve bachelorthesis. Alle hoofdstukken van de thesis worden dus in principe twee keer door de begeleider van feedback voorzien; de eerste keer betreft de feedback vooral de grote lijnen van inhoudelijke opbouw, argumentatie, en analyse en de tweede keer (de conceptversie van de hele thesis) is de feedback meer uitvoerig.
Na het indienen van de bachelorthesis wordt deze beoordeeld door jouw begeleider en onafhankelijk daarvan door een tweede docent van de opleiding Communicatiewetenschap. Samen bepalen die de uiteindelijke beoordeling. Wanneer die beoordeling niet voldoende is, krijg je een herkansing aan het eind van Periode 4. Overigens wordt een eindcijfer pas toegekend indien je aan een aantal aanvullende eisen hebt voldaan: (1) voldoende aanwezigheid en participatie tijdens de verplichte bijeenkomsten, (2) het ethisch verantwoorden van je onderzoek, (3) het documenteren van de data, en (3) het voldaan hebben aan een tweetal presentaties.
Niveau

Voorkennis
Alleen toegankelijk voor studenten Communicatiewetenschap. Studenten Communicatiewetenschap moeten B1 hebben behaald. Daarnaast geldt dat zowel Leerproject 1: inhoudsanalyse (CWB1010 óf CWB1018), Leerproject 2: Kwalitatief interviewonderzoek (CWB2021) als Leerproject 3: Experiment (CWB2026) dienen te zijn behaald. Verder moet de cursus Gevorderde statistiek (CWB3046) gelijktijdig of vooraf aan de Bachelorthesis worden gevolgd. Studenten die zich niet kunnen inschrijven moeten zich melden bij de studieadviseur. 

 
Toetsinformatie

Bijzonderheden

Voorkennis
Alleen toegankelijk voor bachelorstudenten Communicatiewetenschap: B1 moet zijn behaald.

Daarnaast geldt dat zowel Leerproject 1: inhoudsanalyse (CWB1010 óf CWB1018), Leerproject 2: Kwalitatief onderzoek (CWB2021) als Leerproject 3: Experiment (CWB2026) dienen te zijn behaald. Verder moet de cursus Gevorderde statistiek (CWB3046) gelijktijdig of vooraf aan de Bachelorthesis worden gevolgd.

Studenten die zich niet kunnen inschrijven moeten zich melden bij de studieadviseur.

Verplicht materiaal
Wordt nader bekendgemaakt
Literatuur wordt bij aanvang van de cursus bekend gemaakt.

Werkvormen
Overig/Onbekend

Sustainability certificate

Toetsen
Bachelorthesis
Weging1
ToetsvormScriptie
GelegenhedenBlok JAAR, Blok JAAR