SOW-CWM100
Informatie-explosie
Cursus informatieRooster
CursusSOW-CWM100
Studiepunten (ECTS)5
CategorieMA (Master)
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Sociale Wetenschappen; Communicatiewetenschap;
Docenten
Coördinator
dr. P.G.J. Hendriks Vettehen
Overige cursussen docent
Examinator
dr. P.G.J. Hendriks Vettehen
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
dr. P.G.J. Hendriks Vettehen
Overige cursussen docent
Docent
dr. G.J. Schaap
Overige cursussen docent
Collegejaar2017
Periode
PER2  (13-11-2017 t/m 04-02-2018)
Aanvangsblok
PER2
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersJa
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen
Aan het eind van de cursus Informatie-explosie is de student in staat om:
  • te beschrijven en toe te lichten welke actuele vraagstukken op het gebied van informatievoorziening voortvloeien uit de informatie-explosie, i.e. de snel toegenomen hoeveelheid beschikbare informatie binnen de samenleving.
  • te beschrijven en toe te lichten tot welke voornaamste theoretische en empirische inzichten wetenschappelijk onderzoek naar dergelijke vraagstukken heeft geleid.
  • theoretische en empirische inzichten rondom de informatie-explosie in de samenleving te vertalen naar implicaties voor het veld van informatievoorziening en op basis van deze inzichten kritisch te reflecteren op de waarde van strategieën, diensten, of producten die binnen het veld van informatie worden ontwikkeld en die verband houden met de informatie-explosie.
Inhoud
Onder invloed van toegenomen concurrentie tussen aanbieders van media-content en technologische ontwikkelingen als de komst van breedband internet en mobiele media staan mensen tegenwoordig bijna 24 uur per dag bloot aan een niet ophoudende stroom aan informatieve media-uitingen én minder of niet-informatieve media-uitingen. Door deze informatie-explosie worstelen informatieprofessionals zoals journalisten, voorlichters, en docenten met het probleem hoe ze hun moeilijk bereikbare en snel afgeleide doelgroepen nog kunnen voorzien van de informatie waarvan zij vinden dat ze die nodig hebben. Hoe zorg je er daarnaast als informatieproducent voor dat je in de informatie-industrie het hoofd boven water houdt? Welke strategieën moet je ontwikkelen om publiek te blijven trekken? Hoe zorg je ervoor dat ontvangers niet alleen jouw product afnemen, maar er ook nog op een goede manier door geïnformeerd raken? Veel producenten zoeken de oplossing in nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld in een nieuw decor voor het journaal, een flitsende vormgeving van digitale content om de aandacht van ontvangers te trekken, of in nieuwe applicaties als het tweede scherm. Maar weten we eigenlijk of deze technieken werken? Om deze vragen te beantwoorden, is inzicht nodig in de wijze waarop mensen met de overvloed aan nieuws en andere media-uitingen omgaan, hoe zij reageren op de strategieën die gebruikt worden, en welke invloeden dit alles heeft op de wijze waarop zij nieuws in cognitief opzicht verwerken. In deze cursus ga je dit soort vragen uitgebreid bestuderen; en dat in een context waarin veel ruimte is voor uitwisseling van ideeën en minder ruimte voor het krijgen van het ‘juiste’ antwoord van de docent. De deels verplichte, deels zelf uit te kiezen literatuur en bijbehorende opdrachten dienen daarbij als inspiratie.
 
Bijzonderheden
Masterstudenten van Communicatie-en Informatiewetenschappen, Bedrijfskunde en Politicologie die in het kader van uitwisseling van mastervakken deze cursus willen volgen, moeten zich daarvoor aanmelden bij het secretariaat Communicatiewetenschap, mw. S. Samuelsz (s.samuelsz@maw.ru.nl). Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Afhankelijk van de beschikbare plaatsen kan de cursus worden gevolgd en word je ingeschreven in Osiris.

Niveau
MAW.CW.M

Toetsinformatie
• Opdrachten
• Posterpresentatie
• Werkstuk

Voorkennis
Van toepassing zijn de voorwaarden die gelden voor deelname aan de masteropleiding Communicatiewetenschap.

Contact informatie
dr. P.G.J. Hendriks Vettehen

Verplicht materiaal
Wordt nader bekendgemaakt

Werkvormen
Hoorcollege

Toetsen
Opdrachten, werkstuk
Weging1
GelegenhedenBlok PER2, Blok PER3