SOW-MPSGP13F
Interventies bij oudere volwassenen
Cursus informatieRooster
CursusSOW-MPSGP13F
Studiepunten (ECTS)3
CategorieMA (Master)
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Sociale Wetenschappen; Psychologie;
Docenten
Coördinator
dr. A.F.J. Koens-Custers
Overige cursussen docent
Docent
dr. A.F.J. Koens-Custers
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
dr. A.F.J. Koens-Custers
Overige cursussen docent
Examinator
dr. A.F.J. Koens-Custers
Overige cursussen docent
Collegejaar2022
Periode
SEM1  (05-09-2022 t/m 27-01-2023)
Aanvangsblok
SEM1/  SEM2
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking
Let op: heb je nog geen masterinschrijving dan ben je nog niet ingeschreven voor de toetsen van deze cursus.
OpmerkingInschrijven voor de trainingen kun je onder cursuscode: SOW-MPSGP13. Op Brightspace kun je dan je voorkeur opgeven.
Inschrijven via OSIRISNee
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen
Aan het einde van de vaardigheidstraining ‘interventies bij oudere volwassenen’ en op het niveau van een masterpsycholoog in opleiding bij stageaanvang:
  1. Pas je adequate gesprekstechnieken toe in een gesprek met (gezonde) oudere volwassenen om diepgaand te exploreren hoe zij het ouder worden beleven en hoe zij omgaan met deze veranderende omstandigheden. (EK 2.2, 3.1, 5)
  2. Stel je een adequaat mediatief gedragstherapeutisch behandelplan op voor oudere volwassenen met onbegrepen gedrag. (EK 2.2, 2.3, 3.1, 3.2, 4.1, 4.2, 5)
  3. Stel je middels doelmatige reflectie een sterke-zwakte analyse op van jouw eigen professionele competenties in relatie tot het gevraagde competentieprofiel van een psycholoog in de ouderenzorg (EK 4.3, 5).
Inhoud
De training heeft als hoofddoelstelling om studenten te leren hoe ze een mediatief gedragstherapeutisch behandelplan bij oudere volwassenen kunnen opstellen en evalueren. Mediatieve behandeling wordt ingezet indien individuele behandeling van een cliënt niet mogelijk is, bijvoorbeeld wanneer sprake is van uitgebreide neurocognitieve stoornissen, hardhorendheid, ernstige psychiatrische aandoeningen etc. De cliënt wordt vervolgens mediatief –d.w.z. via de omgeving zoals via het handelen van een mantelzorger of verzorgend team- door de psycholoog behandeld.
In deze training wordt gebruik gemaakt van gedragstherapeutische principes. Gedragstherapie is een therapievorm die onbegrepen gedrag beschouwt als aangeleerd gedrag en gebruik maakt van leertheoretische principes. Er wordt geoefend met het uitvoeren van een intake, observatie, opstellen van functieanalyse met bijbehorende adviezen en de evaluatie van een mediatief behandelplan.
Daarnaast komen in de training gespreksvaardigheden bij ouderen volwassenen en hun systeem aan bod en gaan we aan de slag met specifieke interventies zoals Dierbare Herinneringen Therapie.
 
Niveau

Voorkennis
Deze training is alleen toegankelijk voor psychologiestudenten van de masterspecialisatie Gezondheidszorgpsychologie. De training kan niet als bijvak gevolgd worden door studenten van andere studierichtingen.
Toetsinformatie
Aanwezigheid en actieve deelname is verplicht. Het eindcijfer bestaat uit een beoordeling van een videogesprek met een oudere volwassene (40%), schriftelijk verslag (bestaande uit mediatief gedragstherapeutisch behandelplan en sterkte-zwakte analyse van eigen competenties (40%) en beoordeling van professionele houding (20%)
Bijzonderheden

Verplicht materiaal
Literatuur
De literatuur per bijeenkomst wordt tijdig kenbaar gemaakt via de handleiding op Brightspace.

Aanbevolen materiaal
Literatuur
Het is aan te raden het Handboek ouderenpsychologie (2017) van Marja Vink, Yolande Kuin, Gerben Westerhof, Sanne Lamers en Anne Margriet Pot aan te schaffen. Verschillende hoofdstukken uit dit boek komen terug in de training.

Werkvormen
Training
AanwezigheidsplichtJa
WerkvormtypeTraining

Algemeen
Wekelijkse groepsbijeenkomsten met videobesprekingen, intervisie, casusbesprekingen, rollenspel en een observatieopdracht in een zorginstelling.

Werkgroep
AanwezigheidsplichtJa
WerkvormtypeWerkgroep

Algemeen
8 groepsbijeenkomsten van 3 college uren. 1 dagdeel observeren in de zorginstelling.

Toetsen
VERSLAG
Weging1
ToetsvormVerslag
GelegenhedenBlok SEM1, Blok SEM2