SOW-OWKM150
Scriptie onderwijswetenschappen
Cursus informatieRooster
CursusSOW-OWKM150
Studiepunten (ECTS)16
CategorieMA (Master)
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Sociale Wetenschappen; Onderwijskunde;
Docenten
VorigeVolgende 3
Docent
prof. dr. E.J.P.G. Denessen
Overige cursussen docent
Docent
dr. W. Droop
Overige cursussen docent
Examinator
dr. M.M. van den Hurk
Overige cursussen docent
Docent
dr. M.M. van den Hurk
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
dr. M.M. van den Hurk
Overige cursussen docent
Collegejaar2017
Periode
JAAR  (04-09-2017 t/m 31-08-2018)
Aanvangsblok
JAAR
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen
In de scriptie laat de student zien in staat te zijn om op zelfstandige wijze een wetenschappelijk onderzoek te kunnen opzetten en uitvoeren en hierover te rapporteren. De scriptie betreft doorgaans een zelf verricht onderzoek op het terrein van de Onderwijskunde.

De student is in staat om:
  • een vraagstelling af te bakenen en het daarbij behorende begrippenkader helder te definiëren;
  • de vraagstelling te relateren aan de stand van theorievorming en wetenschappelijk onderzoek op het betreffende terrein en het praktische en/of maatschappelijk belang daarvan te beargumenteren;
  • zo mogelijk een of meer expliciete verwachtingen of hypothesen te formuleren en deze theoretisch dan wel empirisch te funderen.
  • een onderzoeksopzet te maken gericht op de beantwoording van de vraagstelling en de eventueel geëxpliciteerde verwachtingen;
  • de relevante begrippen te operationaliseren;
  • op een betrouwbare wijze empirische gegevens te verzamelen;
  • deze gegevens op een adequate wijze te analyseren en te verwerken;
  • de resultaten van het onderzoek te rapporteren en te bediscussiëren.
Inhoud

Het onderwerp van de scriptie dient zoveel mogelijk aan te sluiten bij de thematiek van het onderzoekprogramma van de sectie Onderwijskunde. Het onderwerp kan op twee manieren gekozen worden. De eerste manier is door aan te sluiten bij onderzoeksprojecten van docenten onderwijskunde. Elk jaar wordt door de coördinator een overzicht gegeven van de lopende onderzoeksprojecten waarover scripties geschreven kunnen worden. Studenten kunnen hun voorkeur voor een project bij de betreffende docent en de scriptiecoördinator kenbaar maken. De tweede manier is door de onderzoeksvraag vanuit de stage-instelling te ontwikkelen. In overleg met de RU stagebegeleider wordt het scriptieplan opgezet en de stagebegeleider kan de begeleiding van de scriptie continueren. Het is niet mogelijk om een scriptie van onderwijskunde te combineren met een scriptie van (ortho)pedagogiek. Zie verder: Handleiding Scriptie Onderwijskunde (interne publicatie).

Voorkennis
De opleiding controleert of aan de ingangseisen is voldaan

Niveau
OWK.Master

Toetsinformatie
De definitieve versie van de scriptie wordt zowel door de eigen begeleider als door een tweede lezer beoordeeld. Met de begeleider bespreekt de meelezer zijn bevindingen en doet hij/zij een voorstel voor een cijfer. Het is en blijft echter aan de begeleider om het definitieve eindcijfer te bepalen. De tweede lezer is in de meeste gevallen een docent van de opleiding. Bij een verschil van twee of meer punten in beide eindcijfers, of wanneer de ene beoordeling
een voldoende is en de andere een onvoldoende, wordt een derde beoordelaar verzocht een definitief oordeel te vellen. In uitzonderlijke gevallen kan de examencommissie om uitsluitsel worden gevraagd.

Contact informatie
dr. Marianne van den Hurk, T: 024-3612459 E: m.vandenhurk@pwo.ru.nl

Werkvormen
Scriptie

Algemeen
De scriptie wordt individueel geschreven. Het scriptietraject wordt door de student in overleg met de begeleider vastgelegd in een scriptieplan. Dit plan moet door de begeleider zijn goedgekeurd voordat een definitieve start kan worden gemaakt. In het scriptieplan wordt de probleemstelling, het theoretisch kader, de methodologie, de onderzoeksinstrumenten en de uitvoerbaarheid van het onderzoek in grote lijnen beschreven.

Toetsen
Scriptie
Weging1
GelegenhedenBlok JAAR