SOW-PSB1RS16N
Proefpersoonuren
Cursus informatieRooster
CursusSOW-PSB1RS16N
Studiepunten (ECTS)1
CategorieB1 (Eerste jaar bachelor)
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Sociale Wetenschappen; Psychologie;
Docenten
VorigeVolgende 1
Docent
I.N. Boumans, MSc
Overige cursussen docent
Docent
J.A.M. van Kraaij, MSc
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
J.A.M. van Kraaij, MSc
Overige cursussen docent
Coördinator
J.A.M. van Kraaij, MSc
Overige cursussen docent
Examinator
J.A.M. van Kraaij, MSc
Overige cursussen docent
Collegejaar2022
Periode
JAAR  (05-09-2022 t/m 14-07-2023)
Aanvangsblok
JAAR
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen
  1. Je kunt als proefpersoon deelnemen aan het onderzoek van anderen.
  2. Je kunt je aan de hand van een debriefing en onderzoeksresultaten een beeld vormen van het onderzoek waar je aan deelgenomen hebt.
  3. Je kunt reflecteren op jouw ervaringen als proefpersoon.
Inhoud
Onderzoek speelt een belangrijke rol in de opleiding psychologie. De bestaande kennis is immers door onderzoek tot stand gekomen en deze kennis wordt nog altijd aangevuld en uitgediept met behulp van nieuw onderzoek. Niet alleen ga jij als student de komende jaren eigen onderzoeken opzetten en uitvoeren, ook zul je als ‘proefpersoon’ deelnemen aan onderzoek dat bij Psychologie en Pedagogiek aan de RU uitgevoerd wordt. De laboratoria die onderzoeken uitvoeren waar je proefpersoonuren kunt vervullen zijn het BSI-lab (www.ru.nl/fsw/bsi) en het Donders lab (www.ru.nl/donders).
Als deelnemer aan het onderzoek van anderen ga je ervaring opdoen met betrekking tot de rol van proefpersoon in een brede variëteit van psychologische onderzoekssituaties en kennis maken met het feitelijk verloop van allerlei soorten empirisch onderzoek. Daarnaast lever je door je proefpersoonschap een bijdrage aan het onderzoek van wetenschappelijk personeel èn van ouderejaars studenten (voor de onderzoekspractica, stages en/of werkstukken). Niet alleen doe je als proefpersoon leerzame ervaringen op, ook bied jij je medestudenten, wat je in je tweede en derde jaar terug zult vragen: de kans om data te verzamelen om zelf te onderzoeken.

Toetsing
  • Als eerstejaars psychologiestudent neem je als proefpersoon deel aan psychologische en pedagogische onderzoeken. Per uur deelname krijg je één proefpersooncredit. In totaal dien je 24 proefpersooncredits (exclusief eventuele extra credits bij een te late afmelding) te behalen om de cursus af te kunnen ronden. Controleer voor je je inschrijft voor een onderzoek goed of het desbetreffende experiment ook proefpersooncredits uitgeeft. Let op: Als je zonder je tijdig af te melden niet deelneemt aan een onderzoek, zul je twee extra credits moeten halen.
  • Op grond van je ervaringen als proefpersoon schrijf je een korte reflectie die binnen het Onderzoekspracticum 1 (OP1) besproken zal worden. Deze reflectieopdracht vind je onder ‘Documenten’ op Brightspace. Maak direct na afloop van iedere deelname aantekeningen over wat je opgevallen is aan het onderzoek en aan de debriefing. Voeg daar later de onderzoeksresultaten aan toe als je daarover via mail geïnformeerd wordt. Je hebt deze aantekeningen nodig voor de reflectieopdracht.
Procedure
  • Je schrijft je in voor deelname aan onderzoeken in SONA: www.ru.nl/proefpersonen. SONA registreert tevens je proefpersoon-credits. Je maakt in SONA een account aan. Daarbij geef je je studentnummer op, zodat je credits goed geregistreerd worden. Geef hierbij aan dat je ingeschreven bent voor de cursus “Psychologie (eerstejaars of voor punten) 2022-2023”. 
  • Na inschrijving krijg je een anonieme identiteitscode toegewezen door het systeem. Onderzoekers kunnen je alleen aan de hand van deze code proefpersooncredits geven, zorg dus dat je deze code altijd bij je hebt als je mee gaat doen aan een onderzoek.
  • Als je voor het eerst inlogt in het systeem krijg je een lange vragenlijst, de zogenaamde pre-screening test. Het invullen van deze test is verplicht. Je krijgt voor het invullen van deze test al een halve proefpersooncredit!
  • Zodra je de pre-screening test hebt ingevuld en de overige 23,5 credits behaald hebt, heb je aan de proefpersoonuren verplichting voldaan. Je kunt vervolgens zelf een nieuw account aanmaken als je nog voor geld wilt deelnemen aan onderzoeken.
  • Let op: je bent zelf verantwoordelijk voor het correct laten registreren van je behaalde proefpersooncredits. Zorg ervoor dat je je ingeschreven hebt voor een onderzoek voordat je meedoet aan dat onderzoek. Als de dag na deelname aan het onderzoek de proefpersooncredits nog niet toegekend zijn, neem dan contact op met de onderzoeker (contactgegevens staan in het systeem).
  • Je wordt uitdrukkelijk geadviseerd om gedurende het hele jaar deel te nemen als proefpersoon. Als iedereen zich pas aan het einde van het jaar aanmeldt, zullen er te weinig uren zijn, en kun je mogelijk de cursus niet afronden. Ook zullen de onderzoekers in het begin van het jaar vergeefs op proefpersonen zitten te wachten. Je kunt het hele jaar deelnemen aan onderzoek; tussen maart en juli worden zelfs de meeste onderzoeken aangeboden. Je kunt het dus goed spreiden en hoeft niet alles voor kerst te halen. Zorg dat je eind juni klaar bent, zodat het EC mee kan tellen voor het BSA. 
  • Als je nog vragen hebt over de procedure met betrekking tot het registratiesysteem SONA kun je in het Engels mailen naar researchadmin@socsci.ru.nl (de administrator zal je mail behandelen). Overige vragen kun je mailen naar Janne van Kraaij  (janne.vankraaij@ru.nl)
Bezwaar maken
Wanneer je bezwaren hebt om als proefpersoon te functioneren, kun je bij Janne van Kraaij (janne.vankraaij@ru.nl)  een schriftelijk gemotiveerd verzoek indienen om een vervangende toetsing te mogen doen. Dien dit vóór 1 februari van het eerste studiejaar in.

 
Niveau

Voorkennis

Toetsinformatie

Bijzonderheden

Werkvormen
Test
AanwezigheidsplichtJa

Toetsen
24 proefpersoonuren; reflectieopdracht
Weging1
GelegenhedenBlok JAAR