- Jij heb inzicht in de belangrijkste overeenkomsten en verschillen wat betreft diagnostiek, indicatiestelling en behandelaanbod voor diverse doelgroepen binnen de klinische praktijk.
- Jij kan de belangrijkste verschillen, voor- en nadelen benoemen van richtlijnen, evidence based practice in psychology, zorgprogramma’s, stepped care zorg, leeftijdspecifieke zorg en stoornisspecifieke zorg.
- Jij bent in staat om een deel van een intakegesprek te voeren, waarin een cliënt in staat wordt gesteld diens klachten en problemen te verhelderen en herkaderen, resulterend in een gezamenlijke hulpvraagdefiniëring.
- Jij bent in staat om samen met een team, een psychodiagnostisch onderzoek uit te voeren bij een cliënt en daarvan een psychologisch onderzoeksrapport te schrijven dat voldoet aan de richtlijnen van het NIP voor de BAPD, met oog voor de voorkeuren en karakteristieken van de cliënt.
- Jij bent in staat om samen met jouw team de uitkomst van een diagnostisch onderzoek te bespreken met een cliënt op zorgvuldige en begrijpelijke wijze.
- Je optimaliseert jouw leerproces en het leerproces van teamgenoten door een open leerhouding, het geven en ontvangen van constructief-kritische feedback en door methodische zelfreflectie.
|
 |
|
Met deze cursus beogen we de wetenschappelijke inzichten en professionele vaardigheden uit B1, B2 en B3 te integreren. Door theoretische verdieping en veel praktische oefening worden de basale kennis en vaardigheden aangeleerd, die nodig zijn om als toekomstig clinicus te functioneren: de scientist practitioner in de klinische praktijk.
|
|
|
Alleen toegankelijk voor B3 cursisten die de cursus B2 Conversational Skills in Psychology behaald hebben. Het volgen van de cursus ‘Clinical Assessment’ wordt sterk aangeraden.
In bezit van propedeuse psychologie.
Goede beheersing van de Nederlandse taal op B2 niveau (CEFR). |
|
1. Multiple choice kennistoets (20% van het eindcijfer): over de verplichte boek(en), artikel(en), hoorcolleges en de practica.
Vaardighedentoets bestaande uit:
Individuele gespreksvoering (30% van het eindcijfer): Je voert een probleemverhelderend en -herkaderend gesprek met als uitkomst een gezamenlijke hulpvraagdefiniëring.
Diagnostisch onderzoeksrapport (teamproduct) volgens de richtlijnen van de BAPD (25% van het eindcijfer). Je rapporteert samen met jouw team de uitslag van het psychologisch onderzoek en de antwoorden op de onderzoeksvragen op zorgvuldige en begrijpelijke wijze, inclusief het integratief beeld en het advies van het diagnostisch rapport.
Eindverslag procesmatig handelen (25% van het eindcijfer).
NB. Kennistoets en (onderdelen van) vaardighedentoetsen moeten minimaal met een 5,5 beoordeeld zijn (of voldaan) om te slagen voor deze cursus. |
|
De cursus is geheel in het Nederlands.
De cursus bevat negen hoorcolleges (9 x 90 min), 6 werkcolleges (6 x 90 min) en 8 practicumbijeenkomsten (8 maal 3 x 45 minuten= 165 min per bijeenkomst inclusief pauze). Raadpleeg het rooster voor precieze informatie. Kennis van de werkcolleges is een absolute voorwaarde voor adequate deelname aan de practicumbijeenkomsten.
De cursus kan noch als bijvak noch via contractonderwijs gevolgd worden.
Inschrijving voor de practicumgroep van 12 personen (dag, tijdstip) geschiedt op basis van volgorde van inschrijving. Let op: sommige timeslots kunnen dus vol zitten. Schrijf je bijtijds in.
Na inschrijving word je geplaatst in een practicumgroep van ongeveer 12 studenten.
Je wordt vervolgens automatisch in een practicumteam ingedeeld met 3-4 cursisten. Er is geen mogelijkheid tot na-inschrijving zodra de deadline van inschrijving verstreken is.
Indien het aantal deelnemers onverhoopt de capaciteit overschrijdt, dan kunnen niet-geplaatste studenten de cursus in 2020-2021 volgen. |
 |
|