SOW-PWB1200
Analyse 1
Cursus informatieRooster
CursusSOW-PWB1200
Studiepunten (ECTS)4
CategorieB1 (Eerste jaar bachelor)
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Sociale Wetenschappen; Pedagogische Wetenschappen;
Docenten
Coördinator
dr. L. de Kwaadsteniet
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
dr. L. de Kwaadsteniet
Overige cursussen docent
Examinator
dr. L. de Kwaadsteniet
Overige cursussen docent
Collegejaar2021
Periode
SEM1  (06-09-2021 t/m 28-01-2022)
Aanvangsblok
SEM1
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISNee
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen
Aan het einde van de cursus is de student in staat om:
  1. uit te leggen wat de rol is van beschrijvende statistiek binnen het empirisch onderzoeksproces (6,7,8)
  2. frequentieverdelingen te maken (tabellen en grafieken) en hier betekenis aan geven op basis van bestaande gegevens m.b.v. o.a. SPSS (6,7,8)
  3. centrum- en spreidingsmaten te berekenen en hier betekenis aan geven op basis van bestaande gegevens m.b.v.o.a. SPSS (6,7,8)
  4. relaties tussen (categorische en continue) variabelen te beschrijven en hier betekenis aan geven op basis van bestaande gegevens m.b.v.o.a. SPSS (6,7,8)
  5. de principes van de kansrekening te begrijpen en toe te passen, o.a. bij kansverdelingen (6,7,8)
  6. het onderscheid tussen steekproef en populatie te herkennen en toe te lichten en daarbij inzicht te tonen in de interpretatie van verkregen data als resultaat van een toevalsproces (6,7,8)
  7. het principe van nulhypothesetoetsen kunnen uit te leggen aan de hand van de z-toets voor één gemiddelde en deze toets kunnen uitvoeren, inclusief het schatten en interpreteren van effectgrootte en onderscheidingsvermogen (6,7,8)
Inhoud
In wekelijkse hoor- en responsiecolleges zullen achtereenvolgens de volgende onderwerpen worden behandeld: fasen van onderzoek en meten, frequentieverdelingen, centrummaten, spreidingsmaten, correlatie en regressie, categorische variabelen en hun samenhang (o.a. kruistabellen), kansberekening, kansverdelingen, en het principe van het nulhypothesetoetsen aan de hand van de z-toets voor een gemiddelde.
Er worden modules met oefeningen aangeboden in het online oefenprogramma Grasple en verdiepingsopgaven.
Niveau

Voorkennis

Toetsinformatie
Schriftelijk tentamen en verplichte SPSS-opdracht (VSO). Om te kunnen slagen moet voor het tentamen en de VSO een voldoende worden behaald, het cijfer voor het tentamen is het eindcijfer. Zie verder de regeling over toetsing in Brightspace.
Bijzonderheden
Gezien de huidige situatie omtrent COVID-19 is alle informatie uit deze cursusbeschrijving nadrukkelijk onder voorbehoud. Toekomstige ontwikkelingen op het gebied van COVID-19 zouden ertoe kunnen leiden dat dat bepaalde passages niet langer overeenkomen met de beschrijvingen die bij de start van het studiejaar zijn gemaakt. Aan de cursusbeschrijvingen kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.
 
Verplicht materiaal
Boek
Field, A. Discovering Statistics using IBM SPSS Statistics (vijfde editie 2017). London: Sage Publications. ISBN 13: 9781526419521

Werkvormen
Hoorcollege

Responsiecollege

Algemeen
Gedurende de 12 weken dat de cursus duurt, vindt er wekelijks één hoorcollege en één responsiecollege plaats. In de hoorcolleges wordt de theorie toegelicht en in de responsiecolleges worden vragen over de theorie en opdrachten besproken. De studenten maken zelfstandig de opdrachten bij de stof, waaronder met het computerprogramma SPSS en het online oefenplatform Grasple, waarbij de behandelde theorie wordt toegepast.

Toetsen
Tentamen
Weging1
ToetsvormDigitale toets met CIRRUS
GelegenhedenBlok HER, Blok SEM1, Blok SEM2

Verplichte SPSS opdracht
Weging0
ToetsvormDigitale toets met CIRRUS
GelegenhedenBlok HER, Blok SEM1, Blok SEM2