SOW-PWB1240
Analyse 2
Cursus informatieRooster
CursusSOW-PWB1240
Studiepunten (ECTS)4
CategoriePB (Propedeuse)
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Sociale Wetenschappen; Pedagogische Wetenschappen;
Docenten
Docent
drs. W.M. Franken
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
dr. L. de Kwaadsteniet
Overige cursussen docent
Docent
dr. L. de Kwaadsteniet
Overige cursussen docent
Examinator
dr. L. de Kwaadsteniet
Overige cursussen docent
Docent
dr. M.O.M. van de Ven
Overige cursussen docent
Collegejaar2017
Periode
3-4  (05-02-2018 t/m 13-07-2018)
Aanvangsblok
3
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen
Aan het einde van de cursus is de student in staat om:
  1. het onderscheid tussen steekproef en populatie te herkennen en toe te lichten en daarbij inzicht te tonen in de interpretatie van verkregen data als resultaat van een toevalsproces (6,7,8)
  2. de principes van gangbare statistische schattings- en toetsingsprocedures voor weinig complexe onderzoeksdesigns, te weten z-toets, t-toetsen, chikwadraattoetsen, en enkele nonparametrische toetsen uit te voeren en uit te leggen, inclusief het schatten en interpreteren van effectgrootte en onderscheidingsvermogen. (6,7,8)
  3. een passende analysemethode te kiezen bij eenvoudige onderzoekdesigns ter beantwoording van pedagogische onderzoeksvragen naar verschillen in en samenhang tussen scores (6,7,8)
  4. de uitkomsten van verkregen analyses, waaronder output van statistische programma's, te interpreteren in het licht van de onderzoeksvraag en het waarschijnlijkheidskarakter van toetsingen
  5. statistische toetsresultaten en daaruit getrokken conclusies adequaat te rapporteren (6,7,8)
  6. beperkingen van en problemen bij het nulhypothesetoetsen (Null Hypothesis Significance Testing) toe te lichten. (6,7,8,9)
  7. de principes van Bayesiaans toetsen en belangrijke kernbegrippen daarvan toe te lichten (6,7,8)
Inhoud
De cursus bestaat uit wekelijkse werkcolleges. Er wordt gestart met het onderscheid tussen steekproef en populatie en de begrippen statistisch model, steekproevenverdeling en standaardfout. Vervolgens wordt ingegaan op het voorspellingsinterval, betrouwbaarheidsinterval en de principes van statistisch toetsen. Daarna worden diverse statistische toetsen besproken (z-toets, t-toetsen, chi-kwadraattoetsen, Mann-Whitney en Wilcoxon rangtekentoets), waarbij ook effectgrootte enonderscheidingsvermogen worden besproken. Er wordt ingegaan op beperkingen van en problemen bij het nulhypothesetoetsen. Tenslotte komt Bayesiaans toetsen aan bod, als alternatief voor het nulhypothesetoetsen volgens de frequentistische benadering, waarbij een Bayesiaanse benadering voor t-toetsen wordt besproken.
Niveau
PW.B1

Toetsinformatie
Schriftelijk tentamen. Vaardigheden met het computerprogramma SPSS worden ook getoetst. Om te kunnen slagen moet het tentamen worden behaald en zal de student voldoende vaardig moeten zijn met het computerprogramma SPSS. Zie verder de regeling over opdrachten en toetsing in Blackboard.

Contact informatie
dr. L. de Kwaadsteniet; E: l.dekwaadsteniet@pwo.ru.nl

Verplicht materiaal
Boek
Field, A. (2013). Discovering Statistics using IBM SPSS Statistics (4th edition). London: Sage Publications
Literatuur
Aanvullende literatuur wordt aan het begin van de cursus bekend gemaakt

Werkvormen
Werkcollege

Algemeen
Iedere week een werkcollege in groepen van ca. 50 studenten waarin de theorie wordt besproken, en opgaven en opdrachten wanneer hier vragen over zijn. Bij elk onderdeel is er een set oefenopgaven en er zijn computeropdrachten waarin SPSS gebruikt wordt. De cursus wordt ondersteund met behulp van Blackboard waar alle informatie over de cursus te vinden is, inclusief alle opgaven, opdrachten en uitwerkingen.

Toetsen
Tentamen
Weging1
GelegenhedenBlok 4, Blok 4

Verplichte SPSS opdracht
Weging0
GelegenhedenBlok 4, Blok 4