SOW-PWB2300
Psychometrie en besliskunde
Cursus informatieRooster
CursusSOW-PWB2300
Studiepunten (ECTS)4
CategorieBA (Bachelor)
VoertaalNederlands
Aangeboden doorRadboud Universiteit; Faculteit der Sociale Wetenschappen; Pedagogische Wetenschappen;
Docenten
Coördinator
dr. A.H.C. Hendriks
Overige cursussen docent
Examinator
dr. A.H.C. Hendriks
Overige cursussen docent
Contactpersoon van de cursus
dr. A.H.C. Hendriks
Overige cursussen docent
Docent
dr. L. de Kwaadsteniet
Overige cursussen docent
Docent
prof. dr. C.L.M. Witteman
Overige cursussen docent
Collegejaar2017
Periode
1-2  (04-09-2017 t/m 04-02-2018)
Aanvangsblok
1
Onderwijsvorm
voltijd
Opmerking-
Inschrijven via OSIRISJa
Inschrijven voor bijvakkersNee
VoorinschrijvingNee
WachtlijstNee
Plaatsingsprocedure-
Cursusdoelen
Aan het einde van de cursus is de student in staat om:
  1. uit te leggen welke psychometrische eisen een rol spelen bij het ontwikkelen / kiezen van een goed meetinstrument en bij klinisch beslissen (6,7,8)
  2. de kwaliteit van de latente structuur van een meetinstrument nauwkeurig te beoordelen en te gebruiken bij het maken van correcte beslissingen (6,7,8)
  3. individuele scores in het licht van scoreverdelingen nauwkeurig te beoordelen en te gebruiken bij het maken van correcte beslissingen (6,7,8)
  4. de betrouwbaarheid van een meetinstrument nauwkeurig te beoordelen en te gebruiken bij het maken van correcte beslissingen (6,7,8)
  5. inhouds-, criterium-, en begripsvaliditeit van een meetinstrument nauwkeurig te beoordelen en te gebruiken bij het maken van correcte beslissingen (6,7,8)
  6. de interbeoordelaarsovereenstemming nauwkeurig te beoordelen (6,7,8)
Inhoud
Het vak ‘Psychometrie en besliskunde’ houdt zich bezig met theorieën, methoden en technieken die te maken hebben met klinische beslissingen en het construeren en het analyseren van meetinstrumenten die bij klinische beslissingen en in sociaal-wetenschappelijk onderzoek worden gehanteerd. Gedurende de 12 weken dat de cursus duurt zullen de volgende  thema’s de revue passeren: besliskundige modellen, het COTAN-beoordelingssysteem, klassieke testtheorie en item-response theorie, betrouwbaarheid op basis van test-hertest en interne consistentie, interbeoordelaarsbetrouwbaarheid en -overeenstemming, vormen van validiteit, sensitiviteit en specificiteit, principale componentenanalyse, multitrait multimethod matrices, verdelingen van testscores, scoretransformaties en normeringen, Non-Overlapping-Pairs en Reliable Change Index.
Niveau
PW.B2

Toetsinformatie
Het vak wordt afgesloten met een schriftelijk tentamen (een combi van open en gesloten vragen). Vaardigheden met het computerprogramma SPSS worden ook getoetst met een Verplichte SPSS Opdracht (VSO). Om te kunnen slagen moet het tentamen worden behaald en zal de student voldoende vaardig moeten zijn met het computerprogramma SPSS. Zie verder de regeling over opdrachten en toetsing in Blackboard.

Contact informatie
dr. Lex Hendriks; T: 024-3616281; E: l.hendriks@pwo.ru.nl

Verplicht materiaal
Boek
Field, A. (2013). Discovering Statistics using IBM SPSS statistics. Los Angeles, CA: Sage.
Boek
Psychometrie (2010). Harlow, UK: Pearson Education Limited (NL hoofdstuk: principale componentenanalyse. EN hoofdstuk 3: normen en betrouwbaarheid. EN hoofdstuk 4: validiteit en testontwikkeling).
Boek
Peet, A. van, Namesnik, K., & Hox, J. (2010). Toegepaste statistiek: Beschrijvende technieken (3e druk). Hoofdstuk 8.
Boek
Dawes, R. M., Faust, D., & Meehl, P. E. (1989). Clinical Versus Actuarial Judgment. Science, 243, 1668-1674.
Boek
Garb, H. N. (2005). Clinical Judgment and Decision Making. Annual Review of Clinical Psychology, 1, 67-89.
Boek
Westenberg, M. R. M. & Koele, P. (1993). Klinische Besliskunde. In P. Koele & J. van der Pligt (Eds.), Beslissen en Beoordelen: Besliskunde in de Psychologie (pp. 351-379). Amsterdam: Boom.
Boek
Eggen, T.J.H.M. & Sanders, P.F. (Red). (1993). Psychometrie in de praktijk. Hoofdstuk 12 en 13.
Artikelen
Gedurende de cursus zullen nog enkele artikelen en een bestaande toets/test worden gekozen ter bespreking ervan tijdens bijeenkomsten.

Werkvormen
Hoorcollege

Werkgroep

Algemeen
De cursus wordt gegeven in werkgroepen van maximaal 60 personen. Gedurende de 12 weken dat de cursus duurt, vindt er wekelijks een werkgroepbijeenkomst van twee uur plaats waarin de stof wordt toegelicht en problemen met de theorie, opgaven en opdrachten worden besproken.

Toetsen
Tentamen
Weging1
GelegenhedenBlok 2, Blok 2

verplichte SPSS opdracht
Weging0
GelegenhedenBlok 2, Blok 2