Cursusdoelen
Aan het eind van deze cursus kan je:
- Actuele sociale problemen herleiden tot de hoofdthema's van de sociologie.
- Sociologische vragen formuleren naar aanleiding van actuele sociale problemen.
- Nieuwe hypothesen afleiden uit een sociologische theorie door middel van een syllogisme.
- Zelfstandig bronnen in verschillende zoeksystemen vinden en er correct naar verwijzen.
- Op wetenschappelijk verantwoorde wijze schriftelijk en mondeling rapporteren over sociologisch onderzoek.
- Op een effectieve en professionele manier feedback geven en ontvangen.
|
|
In de cursus Sociologische Vraagstukken en Vaardigheden staat de kennismaking met het vak sociologie en het oefenen van academische vaardigheden centraal. In de eerste helft van de cursus wordt de inhoud van de cursus "Inleiding Sociologie" toegepast door het maken van opdrachten over teksten waarin actuele sociale problemen worden behandeld in relatie tot sociologische theorieën. Naast het formuleren van sociologische vragen en afleiden van hypotheses wordt er geoefend met het vinden van en verwijzen naar bronnen.
In de tweede helft van de cursus oefenen studenten het mondeling en schriftelijk rapporteren over sociologische teksten en eigen empirische waarnemingen in eenvoudige sociologische papers en een presentatie. Daarbij oefenen studenten ook het geven en ontvangen van feedback op elkaars werk.
In deze cursus worden wekelijks schriftelijke opdrachten gemaakt, besproken en beoordeeld. De te gebruiken teksten zijn artikelen uit vaktijdschriften en uit dag- en weekbladen.
|
|
|
Dit onderdeel is alleen bestemd en verplicht voor studenten Sociologie. Deelname aan de werkgroepbijeenkomsten staat alleen open voor eerstejaars- en premasterstudenten Sociologie (reguliere bachelor en verkort programma).
|
|
De toetsing in de cursus Sociologische Vraagstukken en Vaardigheden bestaat uit vier onderdelen. Elk onderdeel moet met een voldoende (5.5 of hoger) worden afgerond.
- Aanwezigheid bij onderwijsbijeenkomsten (periode 1 en 2): dit onderdeel telt niet mee voor het cijfer, maar moet wel worden voldaan. Voor gemiste bijeenkomsten worden vervangende opdrachten verstrekt.
- Portfolio (periode 1): bundeling van de vijf weekopdrachten uit periode 1, het cijfer is het gemiddelde van de beoordeelde weekopdrachten.
- Papers (periode 2): bundeling van drie paperopdrachten uit periode 2. Cijfer gebaseerd op paper 3, paper 1 en 2 moeten wel zijn ingeleverd.
- Presentatie (periode 2): dit onderdeel bestaat uit een presentatie over een wetenschappelijk artikel (in groepen van 3 a 4 studenten) en het aanleven van een (kritische) samenvatting (individueel).
|
|
|