Resultaat 1 - 20 van 111 resultaten
  • Energiestofwisselingsziekten: ook invloed op cognitief en mentaal functioneren

Een mitochondriële ziekte, ook wel energiestofwisselingsziekte genoemd, is een zeldzame, erfelijke ziekte die progressief is. Door afwijkend functioneren van de mitochondriën ontstaat er een energietekort in de cel.

• Het effect van genen en de omgeving op verschillen in het immuunsysteem en de bloedstollingssystemen van gezonde mensen in Tanzania

Veel regio's in Afrika bezuiden de Sahara ondergaan een ongekende golf van verstedelijking, die gepaard gaat met veranderingen in levensstijl, zoals verminderde fysieke activiteit en veranderingen in het voedingspatroon.

• Webinar Keeping up the Spirit (EN)

Vind je het lastig om de moed erin te houden, en lijdt jouw studie hieronder? Doe mee aan het webinar 'Keeping up the Spirit'.

• BKO-informatiebijeenkomst (22-UTQ Info9)

Tijdens de BKO-informatiebijeenkomst kom je meer te weten over het BKO-traject aan de Radboud Universiteit en hoe jouw ontwikkelingstraject eruit kan komen te zien.

• Moving towards a toxic-free environment: Modelling fate and effects of problematic chemicals

Chemische verontreiniging zet het milieu voortdurend onder druk. Gezien de verschillende betrokken chemische stoffen, soorten en locaties zijn monitoring en testen op alles echter ongewenst vanwege financiële, praktische en ethische beperkingen.

• Studenten zitten achter elkaar en maken digitaal tentamen

Toetsconferentie: Dromen, durven, doen!

Hoe kunnen we op een andere manier gaan toetsen aan onze universiteit? Die vraag staat centraal tijdens de eerste toetsconferentie op 8 december, georganiseerd door de Special Interest Group Toetsing van het Radboud Teaching and Learning Centre.

• Geïnstrumenteerd onderzoek in de diagnostiek van kauw- en slikproblemen bij kinderen

Logopedisten spelen een belangrijke rol in de diagnostiek en behandeling van kinderen met eet- of slikproblemen. Gewoonlijk bestaat de diagnostiek uit een observatie van een voedingsmoment en klinisch onderzoek.

• Celblaasjes in reuma

Reuma is een gewrichtsaandoening die veel impact heeft op de vitaliteit van de patiënt. Om de ziekte nog beter te begrijpen hebben we celblaasjes (EVs) bestudeerd in reuma.

• BKO-community Z2

De BKO communities zijn bedoeld voor docenten in de afrondende fase van hun BKO-traject. Aan de hand van verschillende opdrachten werk je aan je ontwikkeling tot docent.

• De mechanismen van ciliopathieën

Primaire cilia zijn kleine antennes aan de cel die belangrijk zijn voor cel-cel contact tijdens de ontwikkeling. Als deze celorganellen niet goed worden gevormd of werken kan dit leiden tot een aantal verschillende zeldzame ziekten, gezamenlijk genaamd ciliopathieën.

• Low-level Neural Mechanisms of Vision in Biological and Artificial Neural Networks

• De rol van signaalstofjes en suiker-eiwitten in de communicatie tussen dendritische cellen en T cellen

Het afweersysteem is verantwoordelijk voor afstoting van een getransplanteerd orgaan, met een hoofdrol voor de dendritische cel en de T-cel. Uitgescheiden signaalstofjes en (besuikerde) eiwitten aan het celoppervlak zijn belangrijk in het samenspel tussen deze cellen.

• Botverankerde hoorimplantaten: klinische uitkomsten en nieuwe ontwikkelingen

Ondanks de achteruitgang in zijn gehoor, was Ludwig van Beethoven een succesvol muzikant in de 18e eeuw. Om muziek te kunnen maken, gebruikte Beethoven een houten stokje welke hij tussen zijn tanden en de piano plaatste.

• Oratie dhr. prof. dr. M. Davidson

• Cocreatie – Slimmer (samen)werken met Microsoft Teams

Samenvatting: In deze training maak je kennis met een nieuwe manier van samenwerken, gebruikmakend van de functionaliteiten van Microsoft TEAMS.

• Refinement and Partiality for Model-Based Testing

• Staging Roman emperors. The impact of contexts on the configuration, management and understanding of Roman imperial representation on provincial monuments

• Leefstijl, gezondheid en ziekte: Een focus op zitten, fysieke activiteit en voeding

In het dagelijks leven zijn lange zitperiodes, fysieke inactiviteit, en ongezonde voedingsgewoonten veel voorkomend. Deze levensstijl is schadelijk is voor de gezondheid, maar er is minder  bekend over hoe de afzonderlijke gewoonten op elkaar inwerken.

• Grip op je scriptie

Tijdens de training grip op je scriptie analyseer je je jouw scriptieproces en vind je aanknopingspunten om weer in beweging te komen en/of te blijven met je scriptie.

• Finite element models to interpret and improve ECoG signals