Portret van Frederik Zuiderveen Borgesius

AI en risico’s op discriminatie: kan het recht mensen beschermen?

vrijdag 15 maart 2024, 15:00 - 17:30
Prof. Frederik Zuiderveen Borgesius onderzoekt de juridische uitdagingen van AI en de risico's op discriminatie die daarmee gepaard gaan. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat ook AI-systemen discriminatoire effecten kunnen hebben.

Denk aan een gezichtsherkenningssysteem dat niet goed werkt voor mensen met een donkere huidskleur, een vertaaldienst die stereotyperende teksten genereert, of een CV-selectiesysteem dat een ongefundeerde voorkeur heeft voor mannelijke kandidaten. Hoe kunnen we systemen ontwikkelen die zo min mogelijk onbedoeld en ongerechtvaardigd onderscheid maakt tussen groepen mensen?

AI (kunstmatige intelligentie) kan onze maatschappij veel helpen, op allerlei gebieden. Maar AI brengt ook risico’s met zich mee, o.a. risico’s op discriminatie. Het huidige recht kan burgers ten dele beschermen tegen deze discriminatie. Zo staan er nuttige regels in het algemene non-discriminatierecht en worden er binnenkort een aantal regels gecodificeerd in de nieuwe Europese AI-verordening. Deze verordening, de allereerste uitgebreide AI-wet ter wereld, bevat regels voor het gebruik van artificiële intelligentie in de EU.

Maar deze regels laten ook gaten vallen. Nieuwe regels zijn nodig om mensen beter te beschermen tegen oneerlijke differentiatie. Prof. Zuiderveen Borgesius laat in zijn lezing zien dat het huidige recht burgers ten dele kan beschermen én waar de valkuilen van wetgeving omtrent AI ligt met betrekking tot discriminatie.

Sinds 2019 is Frederik Zuiderveen Borgesius hoogleraar ICT en recht aan de Radboud Universiteit. Bij de Radboud Universiteit is hij verbonden aan de iHub, het Interdisciplinary Hub for Security, Privacy and Data Governance. Zijn onderzoeksinteresses omvatten privacy, gegevensbescherming, discriminatie en vrijheid van meningsuiting, vooral in de context van nieuwe technologieën. Hij verrijkt juridisch onderzoek vaak met inzichten uit andere disciplines. Hij heeft samengewerkt met bijvoorbeeld economen, computerwetenschappers en communicatiewetenschappers.

Ben je benieuwd naar AI en discriminatiewetgeving omtrent AI? Wil je meer weten over de juridische aspecten van de technologie die ons dagelijks leven steeds meer beïnvloedt? Meld jezelf vandaag aan!

15:00 - 15:30  Binnenkomst met koffie en thee
15:30 - 16:30  Lezing en rondleiding
16:30 - 17:30  Borrel

Taal lezing

vrijdag 15 maart 2024, 15:00 - 17:30
Spreker
Frederik Zuiderveen Borgesius
Huygensgebouw
Contactinformatie

Dit evenement wordt georganiseerd door Team Alumnirelaties FNWI en hierbij gelden onze Gedragsregels voor Bezoekers. Heb je vragen, neem gerust contact met ons op via email: alumni [at] fnwi.ru.nl (alumni[at]fnwi[dot]ru[dot]nl).