Alles beter encoderen met attribute-based encryption: een eenvoudiger ontwerp van praktische schema’s via pair encodings

dinsdag 19 september 2023, 14:30
Promovendus
M.T.C. Venema MSc.
Promotor(s)
prof. dr. L. Batina, prof. dr. B.P.F. Jacobs
Copromotor(s)
dr. G. Alpár
Locatie
Aula

In de gedigitaliseerde wereld van tegenwoordig zijn gegevensbeveiliging en privacy onmisbaar. Datalekken en cyberaanvallen blijven het nieuws halen. Er is dan ook toenemende vraag naar praktischer toepasbare cryptografische oplossingen. Attribute-based encryption (ABE, versleuteling op basis van attributen) is zo’n veelbelovende oplossing. Met ABE kunnen gebruikers de toegang tot hun gegevens op een flexibele manier beheren. Ze kunnen in het bijzonder op basis van de kenmerken van de beoogde ontvangers kiezen wie toegang tot hun gegevens krijgen en wie niet. Omdat dit met ABE cryptografisch wordt bereikt, wordt dit type toegangscontrole rechtstreeks op de gegevens afgedwongen. Zo kunnen de gegevens overal worden opgeslagen, zonder voortdurende interactie met een autoriteit. Maar ondanks de grote vooruitgang in de ontwikkeling van ABE is het nog steeds moeilijk om een implementatie te vinden die voldoet aan alle eisen van veel praktijktoepassingen. In dit proefschrift bestuderen we de stand van zaken op het gebied van ABE om die kloof te dichten en het ontwerp (en uiteindelijk de implementatie) te vereenvoudigen van schema’s die voldoen aan al deze eisen. We verbeteren ook bestaand werk om betere en flexibelere efficiëntie-eigenschappen mogelijk te maken. Op deze manier helpen we om van ABE een praktischer middel voor gegevensbeveiliging en privacy te maken. 

Marloes Venema behaalde haar bachelor in de wiskunde in 2016 en haar master in de informatica in 2018. Sinds 2018 werkt ze aan het theoretisch ontwerp en de analyse van verschillende cryptografische primitieven, om die praktisch genoeg te maken voor praktijksituaties. Haar promotietraject was vooral gericht op attribute-based encryption, wat uiteindelijk heeft geleid tot dit proefschrift.