Kunnen arme mensen betrouwbare partners zijn bij milieubehoud? Deze vraag, gesteld door van Kempen in het artikel ‘Too Poor to be Green Consumers’ (2009: 2160), is op veel plaatsen relevant en is vooral schrijnend in Mount Elgon National Park (MENP) in Oeganda. Dit park ligt in Oost-Oeganda en wordt doorsneden door de grens tussen Oeganda en Kenia. Het is een beschermd natuurgebied met een hoge prevalentie van milieuconflicten. Dit is een diepgaand onderzoek naar de effecten van natuurbehoud in Mount Elgon National Park op de levensstandaard van de aangrenzende gemeenschappen, en hoe deze gemeenschappen van invloed zijn op de inspanningen voor natuurbehoud. Het onderzoek probeert de waarheid te vinden over natuurbehoud en oplossingen voor de heersende milieuconflicten. MENP is een beschermd gebied met een strikte uitsluitingsregeling die door de Oeganda Wildlife Authority wordt toegepast om de flora en fauna in het park, het ecosysteem en het waterwinpotentieel te beschermen en te behouden. Hoewel natuurbehoud nobele bedoelingen heeft en de degradatie van het National Park zou moeten stoppen, is de realiteit dat Mount Elgon National Park met meer dan 25.000 hectare in omvang is gekrompen.
Benjamin Ajal werd in 1982 geboren in Apac, in het hart van Noord-Oeganda. Hij studeerde in 2005 af met een bachelorgraad in sociaal werk en sociaal bestuur aan de Makerere University in Kampala; in 2006 behaalde hij een mastergraad in ontwikkelingsstudies aan de Uganda Martyr's University. Hij heeft meer dan tien vakken gedoceerd in drie vakgroepen, te weten: Economics and Development Studies, Social Work and Social Administration en Political Science, en begeleidt sinds januari 2007 onderzoeksstudenten aan de Islamitische Universiteit in Oeganda. Hij heeft op de universiteit ook deelgenomen aan curriculumontwikkeling om nieuwe academische programma's te ontwerpen. Hij heeft deelgenomen aan tal van adviseringsprojecten voor verschillende ministeries, overheidsdepartementen en ngo’s, zoals het ministerie van Water en Milieu in 2017 en 2020/2021, en de Cross-Cultural Foundation of Uganda (CCFU) in 2017-2019 en 2023-2024.
In 2008 nam hij deel aan het masterprogramma Ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit en werd in 2010 toegelaten tot het promotietraject van de afdeling Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies (CAOS). Het promotietraject is een samenwerking tussen de afdeling Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies en het Institute for Science in Society (ISiS) van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de Radboud Universiteit. Hij gebruikt zowel kwantitatieve als kwalitatieve benaderingen om sociale verschijnselen te begrijpen en te verklaren. Zijn onderzoeksinteresses zijn inheemse gemeenschappen, conflicten tussen mens en natuur, milieubehoud, milieuconflictoplossing en bestaansmiddelen.