Gezien de neiging van de hedendaagse samenleving om steeds verder te digitaliseren is het primaire doel van de software, naast functionele correctheid, tegenwoordig ook het bieden van beveiliging. Een programma produceert tijdens de uitvoering zichtbare effecten in verschillende vormen, zoals tijdspadvariaties en energieverbruik. Deze zichtbare effecten worden ‘nevenkanaaleffecten’ genoemd en aanvallen op basis van waarneming hiervan worden ‘nevenkanaalaanvallen’ genoemd. Een populaire methode om dit soort aanvallen tegen te gaan is het schrijven van programma's die altijd dezelfde zichtbare effecten produceren wanneer ze op verschillende inputs worden uitgevoerd.
Een computer kan alleen de binaire bestanden uitvoeren; een high-level programma alleen beveiligen tegen
‘nevenkanaalaanvallen’ is geen end-to-end bescherming. Het is belangrijk om een compiler te ontwerpen die beveiligingseigenschappen behoudt of mitigatie op een lager niveau afdwingt. Deze benaderingen brengen hun eigen kosten met zich mee, gebaseerd op de hoeveelheid inspanning die nodig is of de complexiteit ervan. Het ontwerpen van een veilige compiler is een intensieve taak omdat elke pass van de compiler moet worden afgedwongen om de eigenschap te behouden.
Het afdwingen van mitigatie op laag niveau is moeilijker dan op bronniveau, omdat veel informatie verloren gaat tijdens het compilatieproces. In deze scriptie worden op timing gebaseerde microarchitecturale aanvallen en verschillende soorten technieken onderzocht om hiertegen te beschermen.
Basavesh is op 31 januari 1992 geboren in Bangalore, India. In 2013 behaalde hij zijn bachelor in Computer Engineering aan het National Institute of Technology in Karnataka. Na zijn bachelor werkte hij vier jaar in de industrie, op het gebied van systeemsoftware-engineering, waar hij werkte aan het onderhoud van het geheugenmanagementsubsysteem en belangrijke openbare infrastructuur. In 2017 verhuisde hij naar Purdue University in West Lafayette (VS) om een masteropleiding Computer Science te volgen, gericht op systeembeveiliging. Hij studeerde in 2020 af met een mastergraad en startte in 2021 zijn promotietraject aan het Max Planck Institute for Security and Privacy in het Duitse Bochum. Vanaf 2023 was hij als buitenpromovendus verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar hij werd begeleid door Peter Schwabe en Gilles Barthe.