Gated communities – afgesloten woonwijken achter muren of hekken - vormen een sterk omstreden stedelijk fenomeen. Veel wetenschappers en beleidsmakers zijn kritisch en zien gated communities als symbolen voor de meedogenloze kracht van het neoliberalisme, gedreven door commerciële segregatie en de wil van met name welvarende stadsbewoners om zich van de rest van de stad af te sluiten. Ondanks deze kritiek groeit het aantal gated communities in de wereld snel. In veel landen zijn gated communities ondertussen zelfs een min of meer geaccepteerd en integraal onderdeel van de stedelijke samenleving, vooral onder burgers.
Dit onderzoek duikt in de tegenstrijdige wereld van de gated community. Het stopt niet bij de muur, maar gaat naar binnen om daar het dagelijks leven, en de ervaringen en gevoelens van bewoners en werknemers in kaart te brengen. Dit is belangrijk omdat gated communities niet alleen fysieke bouwprojecten zijn, maar ook affectieve plekken waar mensen hun (dagelijks) leven vormgeven. Dit leven is tot dusver echter nauwelijks beschreven.
Door middel van etnografisch veldwerk in twee gated communities in Istanbul en Madrid geeft dit onderzoek een uniek inkijkje in het gewone leven in deze ommuurde woonwijken. Dit dagelijks perspectief biedt vervolgens nieuwe inzichten in het functioneren van gated communities en hun positie in de stad. Is de gated community wel echt zo grondig afgesloten?
Simone Pekelsma (Leiden, 1984) heeft een achtergrond in European Studies, Turkish Studies en stadsgeografie. Simone heeft haar brede, interdisciplinaire academische interesses altijd gecombineerd met een praktische aanpak en een liefde voor schrijven en verhalen vertellen. Tijdens haar studie Turkse Studies werkte ze als onderzoeker en adviseur voor Nicis Institute en het European Urban Knowledge Network (EUKN). Voordat ze aan haar PhD begon werkte ze als freelance stadsonderzoeker en adviseur betrokken bij een breed scala aan stedelijke vraagstukken. In 2019 is Simone aan de slag gegaan bij de Universiteit Utrecht als kennismakelaar bij de afdeling Sociale Geografie en Ruimtelijke Planning. Ze ontdekte dat ze ervan houdt om verbindingen te leggen tussen wetenschap, onderwijs en de wereld van de praktijk, en deze drie met elkaar te verbinden door middel van zinvolle samenwerkingen en uitwisselingen. In 2021 werd Simone managing director van Future Food Utrecht, een functie die zij momenteel nog steeds vervult.