Bioinformatica

Benieuwd naar bioinformatische tools? Kom naar de masterclass Bioinformatica voor vwo-leerlingen.

  Algemeen

  De afgelopen tientallen jaren zijn de ontwikkelingen in de techniek heel snel gegaan. Zo ook de techniek van apparatuur die metingen verrichten aan DNA en eiwitten. Binnen enkele dagen kun je met die apparatuur een heel genoom ontrafelen. Dat is een werkje dat voorheen tien jaar kostte. Aan data alleen heb je weinig. Wat zou jij kunnen concluderen uit een stukje basenvolgorde: GATCTATCGATTCGATC? De data wordt pas nuttig als je ermee kunt schuiven en vergelijken. Wanneer je weet dat bovenstaande basenvolgorde uit de mens komt en identiek is aan een stukje DNA van de chimpansee, krijgt een stukje data veel meer waarde.

  Bioinformatica wordt onder andere ingezet bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Kennis van de eiwitstructuur van bijvoorbeeld slangengif draagt bij aan het ontwerpen van een tegengif. Of kennis van sterolen helpt bij het ontwerpen van een cholesterolverlagende boter.

  Tijdens deze masterclass ga je op de computer aan de slag met verschillende bioinformatische tools.

  Na deel 1 van het computerpracticum is het tijd voor een mini-collegereeks. Hier zul je luisteren naar een drieluik aan praatjes van bioinformatici. Zij leggen uit hoe hun stage/ werk verbonden is aan de wereld van bioinformatica.

  Vervolgens ga je met behulp van een 3D-programma om eiwitten te analyseren na welke effecten bepaalde mutaties in het DNA hebben op de structuur van een eiwit.

   

  Voor wie?

  4/5/6 VWO scholieren met interesse in biologie en informatica. Er kunnen 2 à 3 leerlingen per school deelnemen aan de Masterclass. Na afsluiting van deze masterclass ontvang je een certificaat.

  Startdatum

  Nader te bepalen
  Deze masterclass vindt plaats in april 2024. De exacte datum is nog niet bekend.
  Kosten
  Gratis
  Onderwijsvorm
  Op locatie
  Voertaal
  Nederlands

  Factsheet

  Type onderwijs
  Masterclass
  Eindresultaat
  Certificaat

  Contactinformatie

  Heb je vragen over deze masterclass? Stuur een e-mail naar pucofscience [at] ru.nl.

  • 13:00 - 13:30: Ontvangst
  • 13:30 - 14:30: 1e deel computerpracticum
  • 14:30 - 15:30: Lezing
  • 15:30 - 16:30: 2e deel computerpracticum