Biomaterialen voor gecontroleerde T cel activatie als kankertherapie

donderdag 26 januari 2023, 10:30
Promovendus
mevrouw M. Schluck MSc.
Promotor(s)
prof. dr. C.G. Figdor
Copromotor(s)
dr. M. Verdoes, dr. J. Weiden
Aula

Kanker is een ziekte die 1 op de 3 mensen treft. Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij het opruimen en controleren van kankercellen. Een van de belangrijke spelers van het immuunsysteem zijn de T cellen. T cellen zijn de uitvoerende cellen van het immuunsysteem. Zij kunnen kankercellen herkennen en doden als ze goed geactiveerd zijn. Recentelijk zijn biomaterialen ontwikkeld om deze T cellen goed te kunnen activeren en hun activatie te kunnen sturen. Het werk in deze thesis heeft nieuwe inzichten gegeven in de parameters die belangrijk zijn voor het ontwikkelen van biomaterialen. We hebben zowel 2D als 3D systemen onderzocht en we hebben gekeken naar het effect van signaal presentatie op de T cellen. Deze resultaten helpen bij het bedenken van nieuwe ontwerpen van biomaterialen die meer controle hebben en efficiënter zijn in het activeren van T cellen, en brengen verbetering van de kanker immunotherapie dichterbij.

Marjolein Schluck (1994) behaalde in 2015 cum laude haar bachelor Biomedische Wetenschappen aan Maastricht Universiteit. In 2018 behaalde ze cum laude haar Masterdiploma Biomedical Sciences aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2018 startte ze met haar promotieonderzoek op de tumorimmunologie afdeling van het Radboudumc. Momenteel zet ze het onderzoek van haar promotie voort als Postdoc op dezelfde afdeling.