Boekpresentatie Hannah Arendt, 'The Life of the Mind'

dinsdag 18 juni 2024, 17:00 - 19:00
Voeg toe aan agenda

De vaksectie rechtsfilosofie nodigt u uit voor een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het verschijnen van de nieuwe, kritische editie van Hannah Arendt’s laatste boekproject, The Life of the Mind

Deels onstaan naar aanleiding van Arendts reflecties op het Eichmann-proces in Jeruzalem, en bedoeld als een vervolg op haar beroemde werk The Human Condition, over de vita activa, het actieve leven van de mens, richt The Life of the Mind  zich op wat Arendt beschouwt als de drie fundamentele mentale activiteiten van de mens: denken, willen en oordelen, alsmede hun verhouding tot de wereld en ons morele en politieke handelen.

Het boekmanuscript was onvoltooid toen Arendt in 1975 overleed, en werd postuum gepubliceerd in een door Mary McCarthy geredigeerde versie. De nieuwe, kritische editie, die is bezorgd door Wout Cornelissen, Thomas Bartscherer en Anne Eusterschulte, verscheen in april 2024 bij Wallstein Verlag als deel 14 van Arendts Kritische Gesamtausgabe / Complete Works: Critical Edition. De nieuwe uitgave constitueert, voor het eerst, de tekst van de typoscripten zoals Arendt deze heeft nagelaten, aangevuld met niet eerder gepubliceerd materiaal en een uitgebreid commentaar van de hand van de editeurs. De uitgave markeert een nieuw begin in de receptie van Arendts laatste grote werk.

Tijdens de bijeenkomst zal Wout Cornelissen vertellen over het project, waarna de volgende drie sprekers ieder een reactie zullen verzorgen op het werk: Veronica Vasterling, Pauline Kleingeld en Willem Jan Otten. Aansluitend is er een buffet.

17:00 zaal open

17:20 welkom door Ronald Tinnevelt

17:30 presentatie door Wout Cornelissen

18:00 reacties door:

• Veronica Vasterling
  • Pauline Kleingeld
  • Willem Jan Otten

18:45 Q&A

19:00 buffet

Sprekers

Ronald Tinnevelt is hoogleraar rechtsfilosofie aan de Radboud Universiteit. Hij publiceerde vele artikelen en boekbijdragen en redigeerde bundels over onder andere de volgende thema’s: mondiale rechtvaardigheid, de normatieve status van politieke partijen en, meer recent, de weerbaarheid van de rechtsstaat.

Wout Cornelissen is universitair docent rechtsfilosofie aan de Radboud Universiteit. Hij publiceerde over Arendts begrippen van denken in Artifacts of Thinking (Fordham, 2017) en de Bloomsbury Companion to Arendt (2020) en is co-editeur van de nieuwe, kritische editie van Arendts The Life of the Mind (Wallstein, 2024).

Veronica Vasterling was als universitair hoofddocent wijsgerige antropologie verbonden aan de Faculteit der Filosofie van de Radboud Universiteit. Zij publiceerde vele artikelen en boekbijdragen over het politieke denken van Hannah Arendt, hermeneutische fenomenologie en feministische filosofie.

Pauline Kleingeld is hoogleraar ethiek en haar geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van haar hand verschenen vele publicaties over Kant, ethiek en politieke filosofie, waaronder de monografie Kant and Cosmopolitanism (Cambridge UP, 2019). Daarnaast redigeerde zij Engelse vertalingen van Kants Zum ewigen Frieden (Yale UP, 2006) en van Gottfried Achenwall’s Ius naturae en Prolegomena iuris naturalis. In 2020 werd haar de Spinozapremie toegekend, en zij ontving meerdere andere onderzoeksbeurzen.

Willem Jan Otten is een veel bekroond dichter, romanschrijver, essayist en criticus. In 2014 ontving hij de P.C. Hooftprijs voor beschouwend proza. Recent verschenen van zijn hand onder meer de dichtbundel Genadeklap (Van Oorschot, 2019), het essay De om (Van Oorschot, 2021), en een Nederlandse vertaling (2016) van Christian Wyman’s My Bright Abyss

dinsdag 18 juni 2024, 17:00 - 19:00
Grotius building, room -1.070
Deadline inschrijving
* Verplicht veld

Meld u aan voor de presentatie van Hannah Arendt’s laatste boekproject, The Life of the Mind op dinsdag 18 juni.

Ik meld mij aan voor:
Het diner is volledig vegetarisch.