Botverankerde hoorimplantaten: klinische uitkomsten en nieuwe ontwikkelingen

vrijdag 9 december 2022, 12:30
Promovendus
mevrouw J.I. Caspers MSc.
Promotor(s)
dr. M.K.S. Hol, prof. dr. E.A.M. Mylanus
Copromotor(s)
dr. ir. A.J. Bosman
Faculteit der Medische Wetenschappen (Radboudumc)
Aula

Ondanks de achteruitgang in zijn gehoor, was Ludwig van Beethoven een succesvol muzikant in de 18e eeuw. Om muziek te kunnen maken, gebruikte Beethoven een houten stokje welke hij tussen zijn tanden en de piano plaatste. Hierdoor kon hij door middel van beengeleiding toch geluiden horen. Dit principe van beengeleiding was de aanleiding tot de ontwikkeling van verschillende type hoortoestellen met als uiteindelijke resultaat de implantatie van het eerste botverankerde hoorimplantaat in 1977. Tegenwoordig staat dit implantaat systeem bekend als een veilige en efficiënte methode om het gehoor te revalideren. Dit proefschrift onderzoekt de klinische en gehoor-gerelateerde kwaliteit van leven uitkomsten van de huidige botverankerde hoorimplantaten en de gouden standaard chirurgische techniek, evalueert een nieuwe minimaal invasieve chirurgische techniek en exploreert klinische uitdagingen van de huidige  zorg rondom botverankerde hoorimplantaten.

Coosje Jacoba Isabella Caspers (1990) behaalde in 2016 haar masterdiploma Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkte daarna als basisarts op de afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde van zowel het Albert Schweitzer ziekenhuis als het Radboudumc. In 2017 startte zij met haar promotieonderzoek bij de afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde van het Radboudumc. Momenteel is zij werkzaam als KNO-arts in opleiding in het Radboudumc.