City of Carmel: Stiltegebruiken bij 25- tot 35-jarigen binnen een nieuwe geloofsgemeenschap in Kaapstad

donderdag 19 september 2024, 10:30
Promovendus
dr. D.T. Geyser
Promotor(s)
prof. dr. C.A.M. Hermans, prof. dr. I.M.K. Bocken (KU leuven, BE)
Locatie
Aula

De kernvraag die aan het onderzoek ten grondslag lag, was: Welke gedachten, lichamelijk bewustzijn en emoties worden er gemeld door GenNet-personen die volgens hen verband houden met hun verdeelde zelf en God wanneer ze kiezen voor een periode van stilte? Wat definieert het zwijgen van GenNet-personen als een ervaring met betrekking tot het verdeelde zelf en de relatie met God in de stedelijke context van Kaapstad, een gebied dat wordt gekenmerkt door versnelling?

Het onderzoek werd uitgevoerd onder willekeurige proefpersonen van 25-35 jaar (GenNet) die stiltegebruiken toepassen binnen de pas opgerichte geloofsgemeenschap Invia, gevestigd in Kaapstad. Ten eerste ervaart GenNet een gevoel van vervreemding ten opzichte van gevestigde protestantse kerkorganisaties; ten tweede is er sprake van een waargenomen losraken van hun authentieke identiteit als gevolg van de effecten van maatschappelijke versnelling. Er bestaat geen onderzoek naar of theorievorming voor dit nieuwe spirituele fenomeen van stiltegebruiken. Het onderzoek is uitgevoerd met een inductieve aanpak, gericht op het rechtstreeks genereren van theorie uit de data-analyse, waarbij het opleggen van bestaande theoretische kaders wordt vermeden.

De ontwikkeling van het NCT-model werd gebaseerd op gegevens die werden verzameld door middel van semigestructureerde interviews en vervolgens geanalyseerd met behulp van ATLAS.ti-software. Door voortdurend te reflecteren op indrukken, relaties en verbindingen tijdens het verzamelen van gegevens, konden met dit onderzoek mogelijke overeenkomsten, verschillen, categorieën, thema's en concepten worden geïdentificeerd. Dit herhalende proces resulteerde uiteindelijk in de bevindingen van een hogere-ordesynthese, die zorgde voor een beschrijvend patroon waarmee de stiltegebruiken uitvoerig konden worden verklaard. Dit leidde tot het ontstaan van een nieuwe inhoudelijke theorie.

Dit onderzoek gebruikte heuristische niet-theologische kaders om de bevindingen over de ervaring van stilte te analyseren. De theoretische kaders leverden een gestructureerde lens op waarmee de analyse van gegevens kon worden bekeken, door het aanbieden van conceptuele grondslagen en interpretatietools voor de ontwikkeling van een nieuwe theorie. Er werd een tweerichtingsproces toegepast: het herhaaldelijk onderzoeken van heuristische kaders en het verdiepen van het begrip van de ervaring van de deelnemers met de stiltegebruiken. Deze dynamische benadering leidde tot de evolutie van de theorie, die uiteindelijk uitmondde in de ontdekking van de gedachtenexpressie, lichamelijke gevoeligheden en emoties in vier theoretische fasen tijdens het ervaren van de stilte: weerstand, loslaten, eenwording en transformatie. Deze theorie stelt een vierfasenmodel voor waarmee de ervaring van stilte als een pad naar transformatie kan worden beschouwd. De theorie stelt dat het tegenkomen van het zelf in relatie tot God niet puur intellectueel is, maar een samenhang is van gedachten, lichaam en emoties als indicators en facilitators van een pad naar een verbinding met het zelf in relatie tot God.

Dit onderzoek stelt het concept van ‘oerspiritualiteit’ voor om licht te werpen op het streven van GenNet naar spiritualiteit buiten formele kerkstructuren. In dit onderzoek wordt het dynamische karakter van stiltegebruiken voor GenNet benadrukt. Het biedt een tegenwicht voor de maatschappelijke druk die wordt veroorzaakt door constante betrokkenheid. Door deze viervoudige belichaamde praktijken ontwikkelen mensen een diepere verbinding met hun onverdeelde zelf en een dieper bewustzijn van het goddelijke, waardoor zowel uitdagingen als verrijkingen in traditionele christelijke inzichten over spiritualiteit ontstaan.

Theo Geyser (geboren in 1962) heeft zich zijn hele leven fulltime ingezet voor zijn kerkgemeenschap en werkt nu als teamleider bij Invia, een contemplatieve geloofsgemeenschap aan de West-Kaap in Zuid-Afrika. Hij is parttime docent, actief betrokken bij podiumkunsten, gediplomeerd leiderschapscoach en begeleidt overgangsrituelen tussen verschillende levensfasen. Hij studeerde aan de Universiteit van Johannesburg, waar hij een master in theologie (cum laude) en een doctoraat in literatuur en filosofie behaalde. Voor zijn vertrek naar Stellenbosch begeleidde en ondersteunde hij postdoctorale studenten aan de Universiteit van Johannesburg. Hij doceerde parttime praktische theologie aan de Universiteit van Stellenbosch en bood ondersteuning bij postdoctoraal onderzoek. Theo heeft negen ATKV-Lier-awards gewonnen met de protestgroep Prophet en was twee keer genomineerd voor de Zuid-Afrikaanse Music Awards (SAMA). Hij heeft verschillende tv-programma's gepresenteerd en geregisseerd, en is momenteel te zien op KykNet. Theo's passie is het oprichten van actieve geloofsgemeenschappen. Hij is ook een enthousiaste visser, in de hoop dat de vissen ooit zijn gezag zullen erkennen en dat hij kan “heersen over de vissen in de zee” (Gen 1:26).