De interactie tussen het hormoonstelsel en het immuunsysteem

dinsdag 25 juni 2024, 11:30
Promovendus
C. Peng
Promotor(s)
prof. dr. R.T. Netea-Maier, prof. dr. M.G. Netea
Copromotor(s)
dr. H.H.M. Jaeger
Aula

Endocriene ziekten komen voornamelijk voort uit overproductie/onderproductie van hormonen of kwaadaardige aandoeningen in de endocriene weefsels. Het immuunsysteem is betrokken bij de pathogenese en progressie van endocriene ziekten vanwege de bidirectionele communicatie tussen de twee systemen. In dit proefschrift hebben we de immunologische manifestaties van de ziekte van Cushing (overproductie van cortisolsteroïden) en progressieve schildklierkanker onderzocht. We hebben aangetoond dat metabolieten binnen de cortisolsyntheseroutes een rol spelen bij het in stand houden van de T-celfunctie onder fysiologische omstandigheden, en ontregeling van het immuunsysteem kwam vaak voor bij patiënten met de ziekte van Cushing. Tegelijkertijd laten we ook zien dat bij patiënten met schildklierkanker het immuunsysteem, voornamelijk de circulerende monocyten, ook beïnvloed zou kunnen worden door de conventionele antitumortherapieën, waarmee rekening moet worden gehouden bij het toekomstige ontwerp van gecombineerde immuuntherapieën.

Chunying Peng (1993, China) behaalde in 2020 haar Master in Medicine (Pediatric Critical Care, Children's Hospital of Fudan University) aan het Shanghai Medical College of Fudan University. In oktober 2020 vervolgde ze haar doctoraat bij de afdeling Interne Geneeskunde aan Radboud Universiteit, met volledige beurs van de China Scholarship Council. Haar PhD-project richtte zich vooral op de immunologische mechanismen bij endocriene ziekten.