Dengue is het belangrijkste door muggen overgebrachte virus dat jaarlijks 96 miljoen mensen in de tropen treft. De meeste gevallen hebben een mild beloop, echter ontwikkelt een deel van de patiënten een ernstige en levensbedreigende vorm door lekkage van vocht uit de bloedvaten. De verstoring van de suikerlaag (glycocalyx genoemd) die in de bloedvatwand aanwezig is, wordt als oorzaak gezien van deze lekkage van vocht.
In december 2019 werd een nieuw coronavirus geïdentificeerd en dat leidde vervolgens tot een wereldwijde pandemie. De meeste COVID-19 patiënten hadden een mild beloop, echter ontwikkelde een deel van de patiënten een levensbedreigende longaandoening (shocklong). Hierbij komt er onvoldoende zuurstof in de longen en het bloed terecht. Daarnaast was er vaak sprake van bloedstolsels in deze ernstig zieke patiëntengroep.
Onze studies laten het verband zien tussen verschillende ontstekingsstoffen en afbraak van de suikers in de bloedvatwand, activatie van bloedplaatjes en een mogelijk verband tussen plasmalekkage bij dengue. Daarnaast geven wij ook nieuw inzicht in de betrokkenheid van bloedplaatjes bij het behoud van bloedvatwand integriteit en bloedstolsels bij COVID-19 patiënten.
Fadel Muhammad Garishah (1991) behaalde in 2015 cum laude zijn artsendiploma aan de Universiteit van Diponegoro, Semarang, Indonesië. In 2017 startte hij met zijn promotieonderzoek naar de interactie tussen afweercellen, bloedvatwand en bloedplaatjes bij knokkelkoorts (Dengue) en COVID-19. Dit deed hij aan de afdeling experimentele Interne Geneeskunde van het Radboudumc. Momenteel is hij werkzaam als AIOS Interne Geneeskunde aan Universiteit van Diponegoro/ Dr. Kariadi Hospital in Semarang, Indonesië.