Gijs Nelemans bij een telescoop
Gijs Nelemans bij een telescoop

De LISA missie: een combinatie van wetenschap, techniek en politiek

vrijdag 31 mei 2024, 15:00 - 17:30

De LISA (Laser Interferometer Space Antenna) missie om zwaartekrachtsgolven te meten vanuit de ruimte is het grootste wetenschappelijke project ooit voor de Europese ruimtevaart-organisatie ESA. Tijdens deze alumnilezing zal Gijs Nelemans,  projectleider van de Nederlandse inbreng in LISA, over het project vertellen.

Drie satellieten met onderlinge afstanden van 2.5 miljoen kilometer, zullen met onwaarschijnlijke precisie de afstanden meten tussen kleine “testmassa’s” die zoveel mogelijk vrij in de ruimte zweven. Passerende zwaartekrachtsgolven zorgen voor minieme veranderingen in die afstanden. Omdat het instrument veel groter is dan de detectoren op Aarde, kunnen ook veel grotere zwaartekrachtsgolven gemeten worden. Bijvoorbeeld van samensmeltende superzware zwarte gaten, van miljoenen dubbelsterren in de Melkweg, of misschien zelfs van signalen uit het vroegste heelal. 

Om de LISA missie te realiseren, is niet alleen een sterk wetenschappelijke verhaal nodig, maar ook vernuftige techniek. Bovendien zit er ook een politiek aspect aan een dergelijke missie: hoe laveer je tussen de vele obstakels voor zo’n enorme internationale samenwerking? In de lezing zal Gijs Nelemans al deze aspecten van de missie de revue laten passeren.
 

Wanneer
vrijdag 31 mei 2024, 15:00 - 17:30
Locatie
Huygensgebouw