De nieuwste, open operatietechnieken voor het herstel van een liesbreuk

woensdag 3 juli 2024, 14:30
Promovendus
W.J.V. Bökkerink
Promotor(s)
prof. dr. C.J.H.M. van Laarhoven, prof. dr. P.W.H.E. Vriens (Tilburg University)
Copromotor(s)
dr. G.G. Koning
Aula

Naar schatting ontwikkelt één op de vier mannen in Nederland een liesbreuk. De liesbreukoperatie is dan ook de meest uitgevoerde chirurgische ingreep in Nederland. Al vele jaren wordt de beste operatietechniek gezocht. Onderzoek richt zich op het voorkómen van recidieven en chronische pijnklachten. Dit proefschrift laat zien dat de resultaten van de nieuwste, open operatietechnieken, goed zijn. Deze technieken, de open preperitoneale herstel operaties voor liesbreuken, geven een snel herstel en een lage kans op complicaties (ENTREPPENT studie). Chirurgen doen er wel wat langer over om de techniek te leren. Ook wanneer een liesbreuk na eerdere operatie weer terug is gekomen, kan deze goed hersteld worden. Vervolgonderzoek is nodig om te zien hoe de technieken het beste geïmplementeerd moeten worden.

Willem Bökkerink (1988) behaalde studeerde Geneeskunde aan de Radboud Universiteit. Hij werkte enkele jaren als arts-assistent en arts-onderzoeker waarbij hij onderzoek, klinisch werk en onderwijs combineerde. Hij werkte hierbij onder ander in ziekenhuizen in Ede, Harderwijk, Tilburg en Nijmegen. Sinds 2018 is hij in opleiding tot Chirurg, momenteel in Arnhem.