celkweek, foto Rawpixel
celkweek, foto Rawpixel

De Radboud PIC gel: hoe dit materiaal kan bijdragen aan jouw gezondheid

vrijdag 24 november 2023, 15:00 - 17:30
Tien jaar geleden werd in één van onze chemische labs op de faculteit een synthetische gel ontdekt met wel heel bijzondere eigenschappen. De hydrogel, genaamd PIC, wordt bij opwarming een gel en bij afkoeling weer vloeibaar.

Wat deze gel echt uniek maakt, is dat hij zich precies zo gedraagt als gels van collageen en fibrine, die de matrix rondom de cellen in ons lichaam vormen.

Doordat de gel zo lijkt op het lichaamseigen collageen, zijn er tal van biologische en klinische toepassingen te bedenken. Zo blijkt de synthetische gel bijvoorbeeld perfect geschikt om menselijke cellen en micro-organen (organoïdes) in te laten groeien in het lab en kan de gel worden gebruikt als wondgenezingsmateriaal.

In deze lezing vertelt universitair hoofddocent dr. Paul Kouwer over de ontdekking en bijzondere eigenschappen van deze hydrogel. Hij laat zien hoe de PIC-gel, door toevoeging van allerlei biologische signalen, verschillende toepassingen kan hebben. Hij bespreekt (potentiële) toepassingen in het lab en in de kliniek. En hij legt uit hoe deze synthetische gel kan bijdragen aan het personaliseren van gezondheidszorg.

Ben je benieuwd naar de toekomst van “Personalised Medicine”? Of wil je graag alles weten over de chemische details en ontdekking van de PIC-gel? Meld je dan aan voor de lezing.

Programma

15:00 - 15:30  Binnenkomst met koffie en thee
15:30 - 16:30  Lezing
16:30 - 17:30  Borrel

Taal lezing

Nederlands

Wanneer
vrijdag 24 november 2023, 15:00 - 17:30
Spreker
dr. Paul Kouwer
Locatie
Huygensgebouw
Contactinformatie

Dit evenement wordt georganiseerd door Team Alumnirelaties FNWI en hierbij gelden onze Gedragsregels voor Bezoekers. Heb je vragen, neem gerust contact met ons op via email: alumni [at] fnwi.ru.nl (alumni[at]fnwi[dot]ru[dot]nl).