De rol van extracellulaire ATP-afgifte in gezonde nieren en nierziekten

maandag 6 mei 2024, 16:30
Promovendus
W.H. van Megen MSc.
Promotor(s)
prof. dr. J.G.J. Hoenderop
Copromotor(s)
dr. J.H.F. de Baaij
Aula

De nieren spelen een belangrijke rol bij de heropname van mineralen (waaronder calcium en magnesium) uit de voorurine en zorgen er zo voor dat de bloedwaarden van deze mineralen gehandhaafd worden. Bij nierziekten, zoals autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (ADPKD), kan er echter te veel van deze mineralen in de urine verloren gaan. Het was reeds bekend dat de afgifte van het stofje ATP verhoogd is in ADPKD en dat ATP de heropname van mineralen kan verminderen. In mijn promotieonderzoek heb ik onderzocht welke eiwitten verantwoordelijk zijn voor de afgifte van ATP in gezonde cellen en in ADPKD-cellen. De ADPKD-cellen bleken vooral ATP af te geven via het ATP-kanaal pannexine-1. Helaas konden wij met een medicijn dat pannexine-1 remt niet voorkomen dat de ADPKD-muizen te veel mineralen verloren via de urine. Ook was het helaas niet mogelijk om vroege tekenen van nierschade in de ADPKD-muizen te verminderen met dit medicijn.

Wouter van Megen (1996) behaalde in 2019 zijn Masterdiploma Molecular Mechanisms of Disease aan de Radboud Universiteit. Vervolgens startte hij met zijn promotieonderzoek bij de afdeling Fysiologie van het Radboudumc. Na het behalen van zijn PhD zal hij op 1 juni beginnen als postdoctoraal onderzoek in de groep van Prof. Johannes Loffing aan de Universiteit van Zürich in Zwitserland.