Deep-Learning-gebaseerde beeldregistratie en analyse van tumoropvolging

maandag 10 oktober 2022, 12:30
Spreker of promovendus
mevrouw A.D. Hering MSc.
Promotor(s)
prof. dr. B. van Ginneken, prof. dr. ir. H.K. Hahn
Copromotor(s)
dr. N. Lessmann, dr. S. Heldmann
Faculteit der Medische Wetenschappen (UMCN)
Aula

In elk stadium van de diagnose en de behandeling van kanker worden CT-scans (computertomografie) gemaakt, die door een radioloog moeten worden gelezen. Voordat de behandeling begint, lokaliseert en meet de radioloog de uitzaaiingen. Nadat de patiënt enige tijd is behandeld, wil de arts weten of de uitzaaiingen zijn geslonken zoals gehoopt. Om dit te bepalen wordt opnieuw een CT-scan gemaakt en vergeleken met de vorige scan. Het vergelijken van deze beelden is echter vrij complex. Dit onderzoek heeft aangetoond dat algoritmen voor beeldregistratie op basis van kunstmatige intelligentie (AI) in staat zijn om overeenkomsten tussen twee beelden vast te stellen, en dus kunnen worden gebruikt om te helpen bij deze vergelijking: Door te klikken op een specifiek punt in de oude beelden wordt automatisch de corresponderende positie in het nieuwe beeld gevonden. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat de klinische workflow verder kan worden verbeterd door AI-gebaseerde algoritmen te gebruiken om automatisch metastasen te meten.

Alessa Hering (1990) behaalde in 2017 haar masterdiploma Computational Life Science, summa cum laude, aan de Universiteit van Lübeck, Duitsland. Daarna begon ze als onderzoekswetenschapper bij Fraunhofer MEVIS. In 2018 trad ze daarnaast als externe promovendus toe tot de Diagnostic Image Analysis Group van het Radboudumc.  Momenteel werkt ze als postdoctoraal onderzoeker bij Radboudumc en Fraunhofer MEVIS.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.