Denk eraan om te vergeten wat je vreest

vrijdag 14 oktober 2022, 12:30
Spreker of promovendus
mevrouw M.C. Houtekamer MSc.
Promotor(s)
prof. dr. E.J. Hermans, prof. dr. J.R. Homberg
Copromotor(s)
dr. M.J.A.G. Henckens, dr. L.M. Wirz
Organisatie
Faculteit der Medische Wetenschappen (UMCN), Donders Center of Medical Neurosciences
Aula

Traumatische herinneringen zijn vaak sterker dan alledaagse herinneringen en bestendiger tegen verandering. Bij behandelingen voor psychische aandoeningen zoals posttraumatisch stressstoornis blijven deze oorspronkelijke angstige herinneringen veelal intact. Hierdoor zien we dat de angst- of stressklachten na behandeling regelmatig terugkomen. Dit proefschrift verkent twee strategieën voor het aanleren van veiligheid of afleren van angst. Allereerst is onderzocht of angstige herinneringen gevoeliger worden voor interventies wanneer ze vooraf opgehaald worden door middel van een reminder. Er is echter geen bewijs gevonden dat het geven van een reminder voorafgaand aan veiligheidsleren de werking hiervan kan versterken. De tweede strategie was gericht op het versterken van de veiligheidsherinnering met behulp van beloning, en hier is gevonden dat counter-conditionering de terugkeer van angstreacties kan voorkomen door het inschakelen van beloningscircuits. Samen vergroten deze onderzoeken ons begrip van mogelijke mechanismen voor meer aanhoudende vermindering van angstreacties.

Maxime (1993) behaalde in 2017 haar Masterdiploma in Neuroscience aan Université de Bordeaux te Bordeaux en Université Laval te Quebec, Canada. Datzelfde jaar startte zij met haar promotieonderzoek bij het Donders Centre for Cognitive Neuroimaging en de afdeling Cognitive Neuroscience binnen het Radboudumc. Momenteel is zij werkzaam als data-analist bij verzekeraar OHRA.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.