Detectie van unieke stofwisseling in de prostaat met behulp van kernspinresonantie

maandag 24 oktober 2022, 14:30
Spreker of promovendus
de heer drs. F.H.A. van Heijster
Promotor(s)
prof. dr. A. Heerschap
Faculteit der Medische Wetenschappen (UMCN)
Aula

Dit proefschrift beschrijft de evaluatie en detectie van prostaatstofwisseling aan de hand van kernspinresonantie en MR spectroscopie, PET beeldvorming en een metabool rekenmodel. Nieuwe inzichten worden beschreven wat betreft citraatstofwisseling en interacties van citraat in prostaatvloeistof. Daarnaast is een rekenmodel opgezet om de relatieve hoeveelheid citraat, geproduceerd door prostaatcellen of –weefsel, te bepalen aan de hand van een soort ‘QR-code’. Deze inzichten in interacties en citraatuitscheiding kunnen gebruikt worden om veranderingen in citraatstofwisseling te detecteren als prostaatkanker zich ontwikkelt. Ook zijn melkzuurproductie en suikerconsumptie van verschillende prostaattumoren onderzocht om tumoren met verschillende agressiviteit te onderscheiden. Dit kan overdiagnoses en onnodige operaties (met vele bijwerkingen) helpen voorkomen. Verbeteringen in de analyse van een van deze technieken worden beschreven in het laatste hoofdstuk.

Frits van Heijster (1987) studeerde Scheikunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen met focus op kernspinresonantie. In 2012 begon hij zijn promotietraject in hyperpolarizatie en koolstof-13 kernspinresonantie in de biomedische NMR groep in het Radboudumc. Sinds 2019 is hij als postdoctoraal onderzoeker werkzaam in de biomedische NMR groep aan de universiteitskliniek van de Technische Universiteit München.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.