Op vrijdagmiddag 27 september 2024 vindt in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht een symposion en muziektheater plaats over Diet Kloos-Barendregt, ter herdenking van haar 100ste geboortedag. We staan stil bij haar werk als jonge vrouw in het verzet, bij haar grote liefde Jan Kloos en bij haar pionierswerk om als alleenstaande vrouw een muziekcarrière op te bouwen. Onderzoekers van het Radboud Institute for Culture and History presenteren hun bevindingen en de daaruit voortgekomen publicaties. Leerlingen van het Johan de Witt-Gymnasium die meewerkten aan het project ‘Leven en Liefde in oorlogstijd’ berichten over hun ervaringen bij het doorvertellen van het verhaal van Diet en Jan. Vervolgens vindt de première plaats van het muziektheater ‘Zing en wees gelukkig’.
Programma
- 12.30 uur: Inloop, met koffie en thee, bij het restaurant, beneden in de hal.
- 13.00 uur: Symposion in de Commissarissenkamer: Diet Barendregt en Jan Kloos
- Welkom en Inleiding door Paul Sars en Peter Barendregt Korte voordrachten door:
- Jan Heemels over het verzetswerk van Diet Barendregt en Jan Kloos
- Hanneke Roos over Diet Kloos en haar liefde voor muziek
- Paul Sars presenteert de ‘Liefdesbrieven’ en de ‘Herinneringen aan Jan’
- 14.00 uur: Muziek, met tekstfragmenten uit brieven en herinneringen, gelezen door leerlingen. Forumgesprek met bovengenoemde sprekers en voorts Veerle Driessen (onderzoekster Radboud Universiteit), Frank van Riet (onderzoeker Dordts Verzet) en leerlingen van het Johan de Witt-gymnasium. Beantwoording van vragen uit de zaal. 15.00 uur: Pauze, met koffie, thee of een fris drankje, bij het restaurant, beneden in de hal.
- 15.30 uur: Première Muziektheater: ‘Zing en wees gelukkig’ Muziektheater, gespeeld door Dieke de Vries en Nina Hitz (cello). Regie: Ellen Honings. Tekst door E.W. Geerlings, gebaseerd op onder meer de liefdesbrieven en herinneringen van Diet Kloos. In deze tijden van (dreigende) oorlog komt de vraag op: durven we ons te verzetten als het nodig is en tegen welke prijs? Hoe solidair zijn we met elkaar in tijden van rampspoed?
- 17.00 uur: Napraten met borrel en hapjes, in het restaurant.
Sprekers, forumleden, medewerkenden muziektheater
PETER BARENDREGT (1956) was jarenlang docent geschiedenis aan het Johan de Witt-gymnasium in Dordrecht en nam het initiatief voor de realisatie van een plaquette in de school ter ere van oud leerling Diet Kloos. Samen met zijn leerlingen participeert hij in het project ‘Leven en liefde in oorlogstijd’.
VEERLE DRIESSSEN (1995) is promovendus cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze schrijft haar proefschrift over de culturele toe-eigening van operette in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam tussen 1856 en 1900.
JAN HEEMELS (1995) is als educatief medewerker en onderzoeker werkzaam op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn in Limburg (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.). Daarnaast werkt hij aan een proefschrift over de waarneming van de Duitse frontsoldaat in het laatste oorlogsjaar in Nederland aan de hand van Duitse Feldpost-brieven. Sinds enkele jaren werkt hij mee aan onderzoek naar de nalatenschap van Jan en Diet Kloos en richt zich daarbij voornamelijk op het verzetsverhaal van Jan Kloos.
NINA HITZ (1973) studeerde cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Naast barokmuziek, legt ze zich ook toe op hedendaagse experimentele muziek, improvisatie en theatrale performances. Ze maakt(e) deel uit van tal van ensembles w.o. The Barton Workshop, de Zwitserse performance groep Daswirdas en het hydra ensemble.Ook speelde ze in theater-, muziek- en dansproducties van o.m. Orkater, Olivier Provily en het Scapino Ballet
ERIK-WARD GEERLINGS (1963) is theatermaker en schrijver voor verschillende gezelschappen in Nederland en België. Hij schreef onder andere voor het Onafhankelijk Toneel, Toneelgroep Maastricht en Toneelgroep de Appel. Momenteel werkt hij regelmatig samen met Action Zoo Humain, Huba de Graaff en Ellen Honings. Sinds 1 april is hij artistiek leider van Theater Babel Rotterdam. Meer informatie over zijn werk op ewgeerlings.nl
ELLEN HONINGS (1979) is theatermaker en initiatiefnemer/artistiek leider van theater Het Weeshuis. Ze studeerde theaterwetenschappen en werkte als dramatherapeut in de GGZ, als dramadocent aan de Hogeschool Utrecht en als (gast)regisseur voor zowel haar eigen, als voor andere gezelschappen. Zo ontwikkelde ze sociaal geëngageerde en maatschappelijk voorstellingen zoals Bezoek de Bleijenhoek (2021), Happy End (2022) en Sugar Works (2023). Meer info weeshuistheater.nl
FRANK VAN RIET (1964) begon naast zijn werkzaamheden bij de politie in de regio Rotterdam al vroeg met historische onderzoeken. Hij promoveerde in 2008 als buitenpromovendus aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar de rol van het Rotterdamse politiekorps tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens schreef hij diverse andere boeken, waaronder ‘De bewakers van Westerbork’ (2016) en ‘De Dordtse affaire’ (2022).
HANNEKE ROOS (2002) studeert geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Ze specialiseert zich in cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw en heeft een grote passie voor klassieke muziek. Graag combineert ze deze interesses met elkaar. Zo publiceerde ze in 2024 het artikel ‘Heilige harmonie en stuwend ritme’ over muziek en antroposofie. Sinds 2022 doet ze onderzoek naar het leven van Diet Kloos-Barendregt voor de Radboud Honours Academy.
PAUL SARS (1960) studeerde Duits en Wijsbegeerte en werkt als hoogleraar Duitse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit. Hij ontwikkelt lesmateriaal voor scholen, waarbij leerlingen, studenten en docenten zelf onderzoek doen en actief zijn in het doorvertellen en vormgeven van verhalen. Zijn kennismaking met Diet Kloos in 1988 leidde tot een proefschrift (over o.a. Paul Celan en Diet Kloos) en tot een jarenlange vriendschap.
DIEKE DE VRIES (1969) is van oorsprong actrice/theatermaker, o.a. bij Theater van de Koude Grond, werkt als actrice mee aan theatervoorstellingen en televisie- en filmproducties en is als dramatherapeut en tolk/docent Tibetaans boeddhisme werkzaam geweest. Als speler bij het Weeshuis keert ze weer terug naar de basis.
Bereikbaarheid
Op 5 min. loopafstand vanaf CS. Er is ook gratis parkeergelegenheid op loopafstand.
Aanmelden en info
Gezien het beperkt aantal plaatsen is aanmelden verplicht! Tip: bezoek ook het onderwijsmuseum!
Adres: Nationaal Onderwijsmuseum. Burgemeester de Raadtsingel 92 te Dordrecht.