Digitale tools in de gezondheidszorg

Digitalisering rukt op, overal in de samenleving. Voorspellen hoe de digitale wereld van morgen er uitziet is onbegonnen werk. Met regelmaat blijken nieuwe dingen mogelijk die tot voor kort ondenkbaar waren. Van de andere kant kunnen we de ontwikkelingen ook niet zomaar op ons af laten komen. Een aantal zaken gaan met zekerheid veranderen, en daar moeten we ons op voorbereiden. Dat vraag om creativiteit, ‘out of the box’ denken en moed om de fundamentele vragen te stellen.

  Algemeen

  In de gezondheidszorg kent digitalisering vele toepassingen. Van eenvoudige administratieve verbeteringen (het patiëntenportal) tot de robot die (mede) operaties verricht. In deze denktank kijken we naar een van de meest in het oog springende ontwikkelingen – en het zal blijken dat ze niet los staat van andere ontwikkelingen: mensen gebruiken steeds meer digitale tools die mensen om de eigen gezondheid te monitoren. Ieder kent de ‘fitbit’, maar we kunnen op vele manieren onze lichaamsprocessen, overdag én ’s nachts, bijhouden. De gegevens kunnen we ook vergelijken met ervaringen van anderen, vrij beschikbaar gesteld op allerlei sites.

  De vraag is, hoe deze activiteiten zich verhouden tot het werk van de grote gezondheidszorginstellingen. Die instellingen kunnen hiervan goed gebruik maken: een suikerziekte-patiënt die zichzelf monitort verlicht het werk van de specialist. Maar als de tools werk overnemen, dan verandert de rol van ziekenhuizen en andere instellingen. Is op de achtergrond niet een machtsspel gaande tussen aanbieders van digitale tools, de patiënt en de grote gezondheidszorginstellingen?

  Opdrachtgever

  In dit project is de opdrachtgever de Sint Maartenskliniek, gespecialiseerd in zorg voor ‘aandoeningen op het gebied van houding en beweging’.

  Kick-offweekend

  Het kick-offweekend van dit project vindt plaats op vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober inclusief overnachting.

  Wekelijkse bijeenkomsten

  Na de kick-off vinden er wekelijkse bijeenkomsten plaats op donderdagavond van 18.30 tot 20.30 uur.

  Studiereis

  Onderdeel van het project is een vierdaagse studiereis. Datum en locatie worden door de groep in overleg met de begeleiders bepaald.

  Startdatum

  Nader te bepalen
  Kosten
  Gratis
  Voertaal
  Nederlands

  Factsheet

  Type onderwijs
  Practicum

  Contactinformatie

  Voor meer informatie kun je contact opnemen met de programmaregisseur. Je kunt je vragen via e-mail stellen of een persoonlijke afspraak maken. We kunnen je ook in contact brengen met een student die ervaring heeft met Project Impact.

  casper.kirkels [at] ru.nl

  tim.houwen [at] ru.nl

  * Verplicht veld
  Leuk dat je wil deelnemen aan het honoursprogramma Project Impact. Vul onderstaand formulier in en na de aanmelddeadline nemen we contact met je op.
  Wil je deelnemen aan een ander project mochten er te veel of te weinig aanmeldingen zijn voor het project van je eerste keuze?

  Portfolio

  Upload bestanden met daarin een motivatiebrief, je curriculum vitae en een overzicht van je cijfers.
  Slechts één bestand.
  20 MB limiet.
  Slechts één bestand.
  20 MB limiet.
  Slechts één bestand.
  20 MB limiet.