Debatteren

Discussie en Debat

Debatten worden gevoerd in allerleid contexten. Er zijn academische debatten over hoe de niewste onderzoeksdata geïnterpreteerd moet worden, in het parlement discussiëren parlementsleden over de juiste handelwijze en in debatgroepen debatteren mensen gewoon voor de lol.

Let op: deze module is Engelstalig.

Naast deze formele debatten, die meestal aan een bepaald aantal regels voldoen, bestaan er ook informele debatten, bijvoorbeeld bij talkshows op televisie. Hier vind je ook veel interviews. Door de alomtegenwoordigheid van argument en debat kan het belangrijk zijn voor je carrière om de juiste debatvaardigheden te hebben. Weten hoe je een interview afneemt, zowel als interviewer als als geïnterviewde, kan bevorderlijk werken in de toekomst.

In deze cursus van het bachelor's Honoursprogramma oefenen we verschillende debat- en interviewvaardigheden zoals effectief beargumenteren, zorgvuldig luisteren naar je 'tegenstander', het leiden van een debat en het afnemen van een diepteinterview.

Hoe debatteren we?

In deze cursus zullen we voornamelijk debatteren in de vorm van een wedstrijd, waarin een jury besluit welke kant van de discussie wint. We zullen in verschillende formats oefenen (het Oxford debat, Lagerhuis debat, etc.). Naar verloop van deze module zal je alle verschillende rollen die vitaal zijn voor het debat innemen: debatteren, lid zijn van de jury, en het leiden van de discussie. We zullen debatteren over relevante sociale problematiek zoals the Coronacrisis en globale rechtvaardigheid. Naast debatteren zullen we ook interviews afnemen.

Wat houdt de cursus in?

Deze cursus zal een mix zijn van theorie en praktijk. Je zal zowel leren hoe je een sterk argument opbouwt en analyseert en hoe je een tegenargument weerlegt. Je zal verschillende vormen van debat oefenen, zoals het Oxford debat en het Lagerhuisdebat. Je zal ook verschillende formen van interviews oefenen. De cursus eindigt met een debatwedstrijd waarin twee teams zullen proberen de speciaal ontworpen beker te winnen. Thema's die aan bod zullen komen zijn:

• Wat is debatteren en wat is het verschil tussen een discussie en een debat?
    • Hoe vind en sorteer je snel argumenten en hoe structureer je een goed onderbouwd argument?
    • Hoe formuleer je op een preciese, duidelijke en aantrekkelijke manier? Framing, metaforen en oneliners.
    • Hoe reageer je effectief op aanvallen en hoe overetuig je de andere partij?
    • Hoe neem je een effectief interview af en hoe word je geïnterviewd?

Docent

Deze module wordt gegeven door Dr Cees Leijenhorst, wie universitair hoofddocent is in de gescheidenis van de Moderne Filosofie aan de Radboud Universiteit. Cees heeft uitgebreide ervaring met het leiden van debatten, waaronder bij Radboud Reflects.

Opdrachten

Tussen de bijeenkomsten analyseren studenten exhte debatten en bereiden ze korte argumenten voor die ze aan elkaar zullen presenteren.

Rooster

De cursus bestaat uit vijf bijneekomsten op dinsdagavonden van 18:30 tot 21:00 uur.

De Honours Academy gelooft dat je het best kunt leren door samen te werken in dezelfde werkruimte, dus fysieke aanwezigheid is vereist! Als je niet bij een of meerder bijeenkomsten kunt zijn, kies dan een andere cursus zodat je het meest uit deze ervaring met je medestudenten kunt halen.

Nader te bepalen
    Bijeenkomsten
    17 oktober 2023, 18:30 - 21:00
    31 oktober 2023, 18:30 - 21:00
    14 november 2023, 18:30 - 21:00
    28 november 2023, 18:30 - 21:00
    12 december 2023, 18:30 - 21:00
    Aantal bijeenkomsten

Factsheet

Type onderwijs
    Module

linda.kersten [at] ru.nl

* Verplicht veld

Gebruik onderstaand formulier om je in te schrijven voor een vaardigheidsmodule van de Radboud Honours Academy.

Honoursprogramma

Voorkeuren

Je kunt je voorkeuren hieronder aangeven. We zullen ons best doen om aan je voorkeuren tegemoet te komen, maar er zijn veel logistieke problemen die het toewijzingsproces bemoeilijken. Het belangrijkste is dat studenten die het Nederlands niet machtig zijn, worden toegewezen aan een module die in het Engels wordt gegeven; de overgebleven plaatsen in die modules worden toegewezen aan studenten die het Nederlands machtig zijn. Houd er dus rekening mee dat als je Nederlands spreekt, je ten minste één module die in het Nederlands wordt gegeven bij je voorkeuren moet vermelden.

Motivatie

Je kunt jouw motivatie voor de opgegeven vaardighedenmodules toelichten. Dit is optioneel, maar als meer studenten zich aanmelden voor een module dan er plaats is, houden we rekening met hun motivaties.