Disjunctivisme, perceptuele aanwezigheid en het idee van religieuze ervaring

maandag 27 mei 2024, 16:00 - 17:30

Waarneming biedt de basis voor kennis. Door een iets te zien, kunnen we er feiten over te weten komen. Een terugkerend probleem voor de filosofie van de waarneming is het onderscheiden tussen een ‘good case’ van waarheidsgetrouwe ervaring en ‘bad cases', zoals hallucinaties of illusies. ‘Epistemological disjunctivists’ schuiven dit probleem terzijde door twee sterke uitspraken te doen over de epistemische waarde van perceptie: (1) ervaring garandeert dat wat wij te weten komen via onze waarneming een grond is voor kennis; (2) de epistemische waarde van ervaring is 'reflectief toegankelijk', wat betekent dat het subject zich ervan bewust kan zijn dat het te maken heeft met een waarneming die kennis over de wereld kan genereren, d.w.z. een ‘good case'.

In deze lezing ontwikkelt Dr. David de Bruijn een specifieke versie van het disjunctivisme, waarvan hij stelt dat deze bijzonder relevant is voor het denken over religieuze ervaringen. Deze versie legt nadruk op de aard van het waarnemend zelfbewustzijn. Traditioneel stelt ‘epistemological disjunctivism’ dat we feiten waarnemen. Volgens De Bruijn is het subject zich daarentegen bewust van het feit dat het gepresenteerd wordt met de objecten en eigenschappen in zijn omgeving. Hij stelt dat dit presentationele disjunctivisme zowel dialectische als filosofisch fundamentele voordelen biedt ten opzichte van meer traditionele vormen.

De lezing gaat vervolgens in op de manier waarop disjunctivism licht kan werpen op traditionele debatten t.a.v. religieuze ervaring. Het is onduidelijk hoe openbaringen of religieuze ervaringen enige epistemische waarde kunnen hebben. De lezing suggereert dat ook deze vraag draait om de aard van het zelfbewustzijn. De lezing wordt opgevolgd door een reactie van onze collega Harmen Ghijsen.

We nodigen staf en studenten uit op maandag 27 maart 2024 van 16.00 – 17.30 uur in zaal E.2.53. De voertaal bij de lezing is Engels.

Na de lezing is er een korte borrel in het CultuurCafé.

maandag 27 mei 2024, 16:00 - 17:30
dr. H.J.H. Ghijsen (Harmen), David de Bruijn