Keynote Eva Eikhout
Locatie: Theaterzaal C
Tijd: 14:00-15:00
In haar lezing deelt Eva op humoristische wijze haar persoonlijke ervaringen met Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie (DEI) in de onderwijscontext. Eva is een veelzijdige programmamaker en presentatrice bij BNNVARA, dagvoorzitter, moderator en motivational speaker. Ze neemt je mee in haar verhaal over wendbaarheid, aanpassingsvermogen en alledaagse uitdagingen zonder beschuldigende vingers te wijzen of zich te vergelijken met anderen. Eva houdt haar publiek een spiegel voor, waarbij ze laat zien dat iedereen wel eens worstelt met interne of externe beperkingen.
Over Eva Eikhout
Op 9 maart 1996 wordt Eva als eerste van drie dochters kerngezond geboren met een afwijking aan haar ledenmaten. Ze heeft geen handen, geen ellebogen en geen knieën. Opgegroeid in Groesbeek, vlakbij Nijmegen, mist Eva geen levenslust. Met haar elektrische rolstoel scheurt ze overal naartoe, maakt ze makkelijk vrienden en kan ze goed meekomen in het regulier onderwijs. Tot ze naar de middelbare school gaat en op haar 16e verlangt naar armen en benen… maar zo werkt het leven niet. Ze zoekt hulp, raakt in aanraking met rouw en leert dat de wereld zich niet aan haar aanpast. Eva leert zichzelf dansen met bureaucratische systemen en de regie over haar leven in eigen handen te nemen. Ze ontdekt dat iedereen op een bepaalde manier beperkt is, en dat het de kunst is om zelf het roer in handen te houden om je doelen te bereiken.
Met haar succesvolle TEDxTalks in 2016 en 2023 heeft ze al veel indruk gemaakt. In het voorjaar van 2024 verscheen haar eerste boek: “Dit is geen boek van een meisje zonder armen & benen”. Na jaren op kamers te hebben gewoond in Nijmegen, is Eva recentelijk verhuisd naar Amsterdam.
Tijdens de interactieve Q&A-sessie krijg je de gelegenheid om vragen te stellen en dieper in gesprek te gaan met Eva.
Winactie
We verloten een aantal exemplaren van Eva's boek "Dit is geen boek van een meisje zonder armen & benen" onder de bezoekers van de lezing. Meld je dus snel aan en maak kans op een exemplaar.
Trainingen, workshops en mini lectures
Na de inspirerende lezing van Eva Eikhout, nodigen we je uit om de diepte in te gaan tijdens een reeks interactieve mini-lectures, trainingen en workshops. Of je nu meer wilt leren over intersectionaliteit, inclusief onderwijs, of hoe we een campus kunnen creëren waar iedereen zich welkom voelt, er is voor ieder wat wils. Deze sessies bieden een hands-on kans om nieuwe inzichten op te doen, praktische vaardigheden te ontwikkelen en samen te werken aan een inclusievere toekomst.
Workshop: Inclusief onderwijs vanuit het perspectief van de student
Trainer: Vero Palm (they/them)
Taal: Engels
Tijd: 15:30-16:15
Locatie: Erasmusgebouw, ruimte E3.14
Deze workshop over inclusief onderwijs richt zich op het perspectief en de ervaring van studenten. Je krijgt waardevolle inzichten en tools om inclusievere leeromgevingen te bevorderen. Onder leiding van DEI Student Ambassador Vero Palm krijg je als docent de kans om manieren te verkennen en te reflecteren op hoe jij ervoor zorgt dat elke student in jouw collegezaal zich gehoord en ondersteund voelt.
Mini-college: Intersectionaliteit – wat is het en wat moeten we ermee?
Spreker: Marjolein Dennissen (zij/haar)
Tijd: 15:30-16:15
Taal: Engels
Locatie: Erasmusgebouw, ruimte E3.15
Intersectionaliteit: wat is het en wat moeten we ermee? En wat is het verschil met diversiteit?
Intersectionaliteit laat zien dat iedereen verschillende identiteiten heeft en dat deze overlappende identiteiten unieke uitdagingen of voordelen kunnen opleveren. In deze korte, boeiende sessie legt Marjolein Dennissen (universitair docent bij de Faculteit der Managementwetenschappen) uit wat intersectionaliteit precies is en waarom het relevant is om een meer inclusieve, toegankelijke en rechtvaardige samenleving/organisatie/universiteit te creëren. Of je nu nieuw bent met het concept of gewoon nieuwsgierig, deze mini-lezing geeft je nieuwe inzichten in hoe het begrijpen van intersectionaliteit ons kan helpen de wereld— en elkaar —op een geheel nieuwe manier te zien.
Workshop: Uitwisselen van Inclusieve Feedback
Trainer: dr. Caro Struijke (zij/haar), trainer Radboud In'to Languages
Tijd: 16:15-17:00
Taal: Engels
Locatie: Erasmusgebouw, ruimte, E3.14
In deze workshop leert Caro Struijke (trainer bij Radboud Into Languages) je meer over het uitwisselen van inclusieve feedback in onderwijs- en werksituaties, zoals het geven van peer-feedback in de klas, feedback aan studenten, of het uitwisselen van feedback onder collega's. Je krijgt inzicht in verschillende feedbackculturen en wordt je bewust van je eigen voorkeur voor feedbackstijlen. Je ontvangt tips en krijgt de kans om verschillende feedbackstrategieën in de praktijk te brengen.
Mini-lezing: Ervaringen met neurodivergentie in de universitaire context
Spreker: Daniel DeRock (hij/hem)
Taal: Engels
Tijd: 16:15-17:00
Locatie: Erasmusgebouw, ruimte E3.15
Het concept neurodiversiteit verwijst naar de oneindige variatie in menselijke hersenfuncties en gedrag. We verwerken allemaal informatie en bewegen ons anders door de wereld. Wanneer deze verschillen significant zijn - zoals bij autistische mensen, mensen met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) of dyslexie - kan de term 'neurodivergent' van toepassing zijn. Deze mensen worden geconfronteerd met enorme ongelijkheden en uitdagingen in het onderwijs, op het werk en in de maatschappij. Maar deze ongelijkheden zijn niet onvermijdelijk; ze zijn het gevolg van schadelijke houdingen, beleid en instellingen. Hoe kunnen we de universiteit toegankelijker maken voor neurodiverende studenten en medewerkers? Deze presentatie geeft een inleiding tot neurodiversiteit en opent een gesprek over wat er kan worden veranderd.
Legal rights for trans- and non-binary people
Spreker: Professor Machteld Vonk (zij/haar) in samenwerking met de GSA Radboud
Taal: Engels
Tijd: 16.15-17.00
Locatie: Erasmusgebouw, ruimte E 3.29
Als hoogleraar familierecht én moeder van een non-binair kind weet Machteld Vonk alles wat er te weten valt over trans- en non-binaire rechten. Dit minicollege, mede georganiseerd door de Radboud GSA, duikt in onderwerpen zoals wetten en debatten rondom naamswijzigingen en gendermarkers, en beantwoordt vragen over ouderschap als je trans bent, of reizen als non-binair persoon. Ben erbij voor deze crash course en krijg antwoorden op alle vragen die je hierover hebt!
Enriching connections
Tijd: 17:00-18:00
Locatie: The Yard
We sluiten Diversity Day af met Enriching Connections, een informele samenkomst waar iedereen welkom is om na te praten, ideeën uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen. In plaats van de traditionele borrel, richten we ons op het versterken van de verbindingen die we gedurende de dag hebben gelegd. Dit is een moment om met elkaar in gesprek te gaan over wat je hebt geleerd, ervaringen te delen, en samen te reflecteren op de stappen die we kunnen nemen richting een inclusievere toekomst.