wodc

Dossier WODC live bijeenkomst (podcast)

donderdag 25 april 2024, 12:15 - 13:30
Dossier Straffen: Nieuwe kans, of strenger straffen bij recidive?

Beleidsonderzoek een ver-van-je-bedshow? Niet langer! Het WODC, Kennisinstituut voor de rechtsstaat, komt naar je toe om haar kennis en inzichten met je te delen. Tijdens Dossier WODC Live maak je kennis met ons onderzoek dat landelijk beleid ondersteunt of ontkracht, of waar nieuw beleid zelfs op gebaseerd wordt. We nemen je mee in de resultaten van het onderzoek en de relevantie daarvan voor de maatschappij.

Het opnieuw in de fout gaan nadat je al een ernstige gewelds- of zedenmisdrijf hebt gepleegd, leidt meestal tot zwaardere bestraffing. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. De rechter dient de persoonlijke situatie van de dader mee te wegen bij het bepalen van zowel de zwaarte als de duur van de straf. Het kan daardoor leiden tot anders straffen in plaats van zwaarder of langer. Daarnaast is het ethisch gezien nog maar de vraag of langer straffen na recidive wel gewenst is. Hoe komt de strafoplegging van een rechter tot stand? En waarom is het zo belangrijk om aan alle procespartijen en de samenleving uit te leggen welke factoren een rol hebben gespeeld? De Radboud Universiteit onderzocht, in opdracht van het WODC, wat de mogelijkheden zijn voor het opleggen van langdurige(r) detentie na recidive.

Tijdens deze editie van Dossier WODC live gaan we in gesprek met twee van de onderzoekers en worden de resultaten van het onderzoek besproken. Spoiler alert: De omstandigheden waarin een delict plaatsvond kunnen dermate meespelen dat een recidivist een lagere straf krijgt dan een first offender!

Om aanwezig te zijn heb je geen specifieke achtergrondkennis nodig, maar we moedigen je juist aan om vanuit jouw expertise of interesse input te leveren. We streven naar een interactieve opstelling met veel vragen uit het publiek. We nodigen je daarom uit om bij je aanmelding direct een vraag in te sturen.

Dus wil je weten hoe dit onderzoek is uitgevoerd? Of voor welke maatregelen er vaak gekozen wordt? Meld je dan aan via dossierwodc [at] wodc.nl (dossierwodc[at]wodc[dot]nl) en je ontvangt van ons een bevestiging. Vergeet hierbij niet je naam en (studie)richting mee te sturen.

Zien we jou de 25e?

donderdag 25 april 2024, 12:15 - 13:30