Effectieve behandeling van psoriasis met biologics; wat zit er onder het oppervlak?

dinsdag 11 oktober 2022, 12:30
Spreker of promovendus
mevrouw M.E. van Muijen MSc.
Promotor(s)
prof. dr. E.M.G.J. de Jong
Copromotor(s)
dr. J.M.P.A. van den Reek
Faculteit der Medische Wetenschappen (UMCN)
Aula

Psoriasis is een veelvoorkomende huidziekte waarbij rode, schilferende plekken ontstaan. Patiënten met een uitgebreide psoriasis kunnen vaak goed behandeld worden met biologics; dit zijn herhaaldelijke injecties om de psoriasis te onderdrukken. Biologics zijn effectief, maar duur. Dit proefschrift toont aan dat er goede resultaten behaald worden met de nieuwste biologics, maar ook dat zodra de psoriasis goed onder controle is patiënten vaak nog substantiële behandeldoelen hebben. Daarnaast blijft het belangrijk om patiënten regelmatig te screenen op gewrichtsklachten (artritis psoriatica) aangezien gewrichtsproblemen ook kunnen ontstaan bij psoriasispatiënten met weinig huidklachten. Verder proberen dermatologen in Nederland en wereldwijd om de standaarddosering van biologics te verlagen bij patiënten bij wie de psoriasis onder controle is, om te streven naar de laagst effectieve dosering. Het doel hiervan is onder andere om bijwerkingen en zorgkosten te verminderen. De inzichten uit dit proefschrift zullen bijdragen aan het verder verbeteren van de behandeling van psoriasispatiënten met biologics.

Marloes van Muijen (1993) studeerde in 2018 af van de opleiding geneeskunde aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Aansluitend startte zij met haar promotieonderzoek op de afdeling Dermatologie van het Radboudumc. Inmiddels is zij in opleiding tot dermatoloog in het Maastricht UMC+.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.