Poster

Expositie “Global Knowledge Traditions”

dinsdag 30 april 2024, 00:00 - vrijdag 1 november 2024, 00:00
De expositie “Global Knowledge Traditions” is te bewonderen in de Library of Science bij FNWI.

Manon Lambooij, student geschiedenis, Tiegan Wilkinson, student biologie, en Willem Halffman, wetenschapper bij FNWI (Institute of Science in Society) hebben een selectie boeken van en over dit onderwerp geselecteerd. Ook zorgden ze voor begeleidende teksten en afbeeldingen. Het resultaat is te zien in de twee vitrinekasten in de Library of Science.

In de afgelopen jaren hebben wetenschapshistorici de aandacht gevestigd op kennistradities over de hele wereld. De traditionele wetenschapsgeschiedenis richtte zich vooral op de Europees-Amerikaanse sfeer, wat overeenkwam met de culturele dominantie van de "Westerse wereld" in de koloniale en postkoloniale periode.

De verschuiving in perspectief heeft licht geworpen op de rijkdom aan kennis die is ontwikkeld door Azteekse plantkundigen, astronomen in de islamitische wereld, Afrikaanse landbouwkundigen of Chinese wiskundigen. Een mondiaal perspectief maakt duidelijk hoe deze tradities elkaar hebben beïnvloed en van elkaar hebben geleerd. Het wordt ook duidelijk hoe het eurocentrische perspectief deze wereldwijde wortels heeft verdoezeld. Met een frisse blik kunnen we laten zien hoe sommige van deze tradities altijd al gedocumenteerd zijn door de collectie van onze bibliotheek.

Bezoek de tentoonstelling

De expositie is t/m 1 november te bewonderen tijdens openingstijden van de Library of Science.

dinsdag 30 april 2024, 00:00 - vrijdag 1 november 2024, 00:00